De stilleste hønene hakker mest
Høner som beveger seg ofte og regelmessig har ikke så lett for å bli voldelige mot sine medsøstre i den økologiske hønsegården.
Høner som derimot sitter stille i lange perioder, avløst av hektisk aktivitet, er de verste "hakkerne"
Dette har britiske forskere funnet ut. Dermed blir det kanskje mulig å hindre hakking før den begynner?
Økt dødelighet blant frittgående
En av de største utfordringene for økologisk eggproduksjon med høner i frihet er nettopp at de hakker på hverandre, ofte til blods. Dødeligheten blant frittgående verpehøns er dobbel så høy som hos burhøns, hevder Forbrukerrådet.
Den britiske modellen var med 87 prosents sikkerhet i stand til å forutsi aggressiviteten fra høna var 17-20 uker gammel. Men selv om dette er svært tidlig, ønsker forskerne å forbedre modellen ytterligere. Det ideelle ville vært om de aggressive dyra kunne skilles ut før de ankommer garden hvor de skal produsere egg.
Hvorfor hakker høner på hverandre?
Metoden de britiske forskerne har brukt for å studere bevegelsesmønsteret til hønene er den samme teknikken som brukes til å overvåke trafikk og store menneskemengder. Bilder tatt av den samme gruppa høns over lengre tid ble brukt til å finne bevegelsesmønstre som kunne ha sammenheng med hønevold, skriver nettstedet forskning.no.
Også diett, rase og luftkvalitet påvirker hakkemønsteret, hevder de britiske forskerne.
Hvorfor høner hakker er fortsatt usikkert. Men flere forskere mener at det skyldes at hønene ikke har muligheten til å hakke etter mat slik de gjør i vill tilstand. Derfor er det nærliggende å tro at de i stedet går løs på hverandre.