Droner til ettersyn og sanking

Møre UAS og Findmysheep utvikler et drone-basert system for ettersyn og sanking av sau på beite.

Publisert

Systemet skal bestå av selvflygende droner som lader batteriene og kommuniserer via basestasjoner som plasseres ute i terrenget. Basene skal kunne plasseres i inntil seks måneder i beitesesongen og er ”hangaren” til dronen. De er værtette og drives ved hjelp av solcellepaneler og batterier, og kommuniserer med omverdenen via satellitt. Den første basestasjonen med tilhørende drone skal testes i felt på Kvikne førstkommende beitesesong, fra august og ut sankeperioden.

Ved ettersyn flyr dronen etter forhåndsprogrammerte koordinater. Dronen kan programmeres slik at den flyr en fast tilsynsrunde i døgnet, eller slik at den flyr direkte til bestemte koordinater hvis noen av satellitt-bjellene fra Findmysheep sender alarmer. Den kan også kommanderes til hvilke som helst koordinater ved behov.

Når oppdraget er utført flyr dronen tilbake til basestasjonen hvor bildene lastes opp på nettet via satellitt. Slik kan du se bilder eller film av hva som har skjedd på beitet på mobil eller PC.

De skal også teste en drone som jager sauer. Fordi den skal skremme sauene, er den trolig litt større og tyngre med lengre rekkevidde enn overvåkingsdronen nevnt over.

Du kan lese mer om droneprosjektet i Bedre Gardsdrift nr. 5.

Dersom du ikke er abonnent, kan du bli det her. Bedre Gardsdrift er Norges største og eneste frittstående landbruksblad med 17628 abonneneter.

Powered by Labrador CMS