Lena forventer vekst
Alle Lenas ansatte blir med når Danish Agro overtar, men McCormick og flere av redskapsmerkene forsvinner ut.
Ut over at Danish Agros norske datterselskap kjøper Lena Maskin fra familien Storihle, samt at Claas blir Lena Maskins viktigste produkt, er flere spørsmål ubesvarte pr. nå. Men navnet Lena Maskin vil bestå.
McCormick og grasutstyr ut
Produkter som er i direkte konkurranse med Claas sitt sortiment vil trolig gå ut av Lenas portefølje. Det betyr slutten for McCormick i store deler av landet. Aase Landbruk er imidlertid ikke part i denne avtalen, og fortsetter som før. Hva som skjer med McCormick i Lenas distrikter er uklart. Mest trolig blir JCB med videre, da den gule engelskmannen ikke er i konkurranse med Claas sine produkter.
Mange av Lena Maskins eksisterende produkter blir imidlertid med videre, noe den nye Lena-eieren ser som en fordel.
– Alt som ikke er i konkurranse med Claas sitt redskapsprogram er bare positivt. Det styrker forhandlerne og organisasjonen. Et eksempel er potetutstyret, sier Danish Agros representanter. Fra før har Lena Maskin et temmelig komplett redskapsprogram.
Fremdeles service og reservedeler
Som vanlig er i slike situasjoner, vil den nyss avgåtte importøren følge opp sitt service- og garantiansvar en tid framover. Detaljene rundt dette er ikke avklart enda. Bjørn Haugen i Lena Maskin understreker til Bedre Gardsdrift at Lena Maskin alltid har prioritert ettermarkedet høyt.
- Vi lar ingen kunder i stikken. Vi skal skru og støtte både gamle og nye kunder så langt det lar seg gjøre, og vi strekker oss langt, fastslår han.
Får en dominerende rolle
Lena Maskin vil helt klart få en dominerende rolle i det nye Claas-nettverket i Norge, med sine seks egne avdelinger samt datterselskapet Trøndelag Traktor i Verdal, hvor Lena Maskin eier 51 prosent. Det kan også komme på tale å utvide forhandlernettet og servicenettet. Et aktuelt område i så måte er Romerike.
Gjennom oppkjøpet, formelt av Norwegian Agro Machinery, får det danske samvirket et norsk nettverk som har fellestrekk både med A-K maskiner og dagens Lantmännen Maskin: Et dominerende nett av egeneide forhandlere, samt private forhandlere i tillegg.
Forventer vekst
Alle ansatte blir med videre, men Lena og Norwegian Agro Machinery forventer økt omsetning, og gjennom det behov for flere ansatte. Oppkjøpet av Lena Maskin er et tydelig tegn på at danskene mener alvor.
De ansatte er positive
Lederen ved Lena Maskins avdeling i Våler, Arne Egil Retteraasen, ser utelukkende positivt på oppkjøpet.
– Jeg forventer at dette vil styrke vår posisjon i Glåmdalsdistriktet og gi økt omsetning både på salg og ettermarked. Å få Claas i porteføljen vil bety trygghet for arbeidsplassene ved vår avdeling, som sysselsetter tre personer på salg/butikk og fire på verkstedet, sier han. Varemerket Claas er velkjent i distriktet fra før, og Retteraasen ser fram til å ta imot gamle og nye Claas-kunder.
HCP: Må finne noen andre i Trøndelag, da
Lena Maskins datterselskap Trøndelag Traktor er forhandler for Deutz-Fahr-importør HCP i Trøndelag. HCP-sjef Lars Wear har ikke mottatt verken informasjon eller oppsigelse, men kommenterer til Bedre Gardsdrift at han nok må finne en ny forhandler der i distriktet.
Merker som trolig fortsetter hos Lena Maskin
JCB (traktorer)
Vogel&Noot (jordarbeidingsutstyr)
Kivi Pekka (steinfjerningsutstyr, gjødselvogner)
Maschio (jordarbeidingsutstyr)
VM (såmaskiner m.m.)
AVR (potethøstere)
Structural (potetsettere)
Scanstone (steinstrengleggere)
Badalini (potethyppere)
Sulky (kunstgjødselspredere)
Strautmann (naturgjødselvogner)
Lilleseth (kjetting)
Merker som kommer i konkurranse med Claas og dermed trolig går ut hos Lena Maskin
McCormick (traktorer)
Fella (grasutstyr – Fella er forøvrig eid av Agco, som i større grad ønsker å forhandle eget utstyr gjennom eget forhandlernett, som i Norge er Eikmaskin)
Elho (grasutstyr)
Gøweil (rundballeutstyr)
Strautmann (lessevogner)
Fra før har Lena Maskin mistet agenturet på Tokvams traktormonterte vinterutstyr, som nå er overtatt av felleskjøpene.