Claas vinner – så vidt
Sju skinnende lastertraktorer med powershift har deltatt i testen av mellomstore traktorer i 120 hk-klassen. Det er svært jevnt blant de fire øverste, men ikke jevnere enn at Claas tar seieren.
Traktorene vi har testet er middels utstyrt, dvs. at de har kun det mest nødvendige av ekstrautstyr. Ingen av traktorene har utstyr som GPS og autostyring. Dette er flerbrukstraktorer som passer godt for de som har mye lasterarbeid på garden.
Disse har vi testet
De sju traktorene er testet over noen måneder, og traktorene vi har testet i år er John Deere 6120M, Massey Ferguson 5712S, New Holland T.5 120, Claas Arion 440, McCormick X6.420, Zetor Forterra 120 og en splitter ny prototype av Valtra G 115.
Fendt, Deutz-Fahr, Case IH og Steyr måtte stå over da de ikke kunne levere traktorer med powershift som oppfylte testkravene. Et par av produsentene røper imidlertid at det kommer nye powershifttraktor snart.
Tekniske målinger og praktiske erfaringer
Vi har gitt poeng for tekniske målinger, som drivstofforbruk, effekt, støy og løftekraft. Her er det mulig å oppnå maksimalt 400 poeng. Brukerdelen tar for seg brukervennlighet, ergonomi og betjening, kjøreegenskaper og vedlikehold og gir maks 600 poeng. Maks poengsum som er mulig å oppnå er altså 1000 poeng.
Claas scorer godt både i transport, på jordet og på ytelse, og med 767 poeng får Arion 440 den høyeste poengsummen. Det er likevel ikke mange poengene som skiller de lysegrønne fra de neste to på lista. Og alt i alt er det bare 90 poeng som skiller vinneren fra traktoren som havner sist. Forskjellene totalt sett er altså egentlig ganske små, og ingen av traktorene er dårlige.
Jevnt gode, men ulike
Trenden fra tidligere tester fortsetter altså. Det blir stadig vanskeligere å skille traktorene fra hverandre når vi ser poengene under ett.
Likevel er det overraskende store forskjeller mellom merkene på de enkelte testpunkt. McCormick og New Holland får f.eks. flest poeng i den tekniske delen, mye takket være den drivstoffgjerrige og effektive FPT-motoren. Men i den praktiske delen mister McCormick poeng på enkelte punkt, og dermed havner New Holland og McCormick i hver sin ende av skalaen totalt sett.
Det vi ser er at alle merkene har sine positive og negative sider. John Deere utmerker seg f.eks. som en god lastertraktor, men faller litt etter i arbeid på jordet. Zetor er traktoren med klart størst løftekraft og en relativt drivstoffgjerrig motor, men den når ikke helt opp i resten av kategoriene. Massey Ferguson har en god transmisjon og flott kropp for lasterarbeid, men irriterer med ulogiske innstillinger.
Mer i neste utgave
Hele rangeringen fra testen finner du i nyeste utgave av Bedre Gardsdrift, som er ute hos abonnentene nå. Her går vi også nøye gjennom de tekniske målingene som er gjort ved testsenteret Eurofins Expert Services i Finland.
I neste nummer gir vi deg 20 sider med traktorstoff. Her får du en grundig omtale av hver enkelt traktor med vekt på hvordan de er i praktisk bruk. Her ser vi nærmere på kategoriene transmisjon, hydraulikk og redskapskobling, hytte og elektronikk, utvendig, kjørekomfort, frontlaster og til slutt service.
Gå ikke glipp neste nummer, abonner i dag du også.