Sju traktorer på et jorde

Stortraktorene møtes på slagmarken

Sju velutrusta traktorer på snaut 300 hk har vært gjennom en omfattende test.
Hvem av dem står igjen som vinner?

Publisert

 I denne effektklassen har det skjedd mye de siste to årene. Traktorene i denne testen er en del større enn den norske gjennomsnittstraktoren, men teknologi og betjening i hytta er lik på mange traktorer i dag. Noe av det du leser i denne testen kan også dukke opp på mindre modeller de neste årene.

Sju av åtte er med

De sju deltakerne under årets test er Claas Axion 870 C-Matic, Deutz-Fahr Agrotron 8280 TTV, John Deere 6R 250, Massey Ferguson 8S.285, McCormick X8.631, New Holland T7.300 og Valtra Q 285. Som du kanskje ser, mangler det et merke i denne testen: Fendt 728 Vario. Vi har utsatt testen et år for å forsøke å få med alle merkene, men når det kom til stykket, ønsket ikke Fendt å delta med en nullserie, som var det de hadde tilgjengelig da testen fant sted i Danmark våren 2023.

Traktorene har både fått bryne seg på 11 ulike redskaper og hengere i løpet av perioden og vi har kjørt dem gjennom en rekke tekniske målinger.

Fire uker med testing

En traktortest er mer enn bare ei uke med åkerarbeid. Hele testen har gått over fire uker fra morgen til kveld. Her ser vi måling av trekkeffekt. Traktoren blir koblet til hjullasteren som ligger bak og bremser. Sensorer mellom de to kjøretøyene gir oss data som lar oss beregne trekkeffekten er i ulike hastigheter. Målinger av kraftuttakseffekt og drivstofforbruk gir oss en pekepinn på effekttapet i drivlinja på traktorene og er utført av Landbrugets Traktorafprøvning. Vi har også utført målinger av svingradius, sikt, innsteg, størrelse på hytta og mer. Oy Testmill Ltd fra Finland har gjennomført de offisielle målingene.

Grundige omtaler av hver enkelt traktor kommer utover høsten, sammen med en egen GPS-test nærmere jul. 

traktor trekker hjullaster
Denne gangen er det brukt en hjullaster på 25 tonn som bremsekjøretøy.

Dette er traktorene vi har testet:

Claas Axion 870

Utvendig ser Axion 800-serien ut som den gjorde under lanseringa for over ti år siden. Den siste store oppgraderinga kom i 2019 da serien fikk steg 5-motor og Isobus i terminalen. Traktoren ender høyt på lista, noe som viser at konseptet fortsatt holder mål. Axion 800 føles skikkelig og ferdig utviklet ut.

Deutz-Fahr 8280 TTV

Det var i 2020 at Deutz-Fahr presenterte 8280 TTV for å fylle gapet mellom 7- og 9-serien Hytta har vært med en del år nå, men traktoren har ny transmisjon fra SDF med makshastighet opp til 60 km/t, nye detaljer og den velkjente 6,1 liter motoren har fått en effektøkning.

John Deere 6R 250

Sammenlignet med konkurrentene som har breie panser, oppleves John Deere litt annerledes når du sitter i hytta. Den smalpansrede 6R 250 passer likevel perfekt i gruppa. Grunnlaget for denne modellen ble introdusert i 2017, og traktoren har fått flere oppgraderinger siden den gang.

Massey Ferguson 8S.285

Det er uten tvil Massey Ferguson som har gjort størst endringer på traktoren. Lanseringa av 8S i 2021 brakte Massey Ferguson inn i en ny æra. Om forgjengeren hadde litt lita hytte, ligger 8S helt i den andre enden av skalaen.

McCormick X8.631

X8-serien fra McCormick er enorm, spesielt når du parkerer traktoren ved siden av de andre testtraktorene. Kombinasjonene av et stort panser og store hjul gjør at hytta ruver over de andre. Effektmessig passer den imidlertid ganske godt inn.

New Holland T7.300

Nye T7 ser med første øyekast ikke så annerledes ut enn forgjengeren, men forskjellen kommer fram i hytta. Traktoren har et friskt og lekkert interiør i hytta, og lydnivået er noe for seg selv. Traktoren har også en del spesielle egenskaper.

Valtra Q285

Q-serien, eller Beistet som Valtra ynder å kalle den, ble lansert høsten 2022. Traktoren har motor fra Agco Power, og transmisjonen kommer fra Marktoberdorf. Hytta er imidlertid som før, og de som har kjørt Valtra tidligere, vil kjenne seg igjen. Det samme gjelder utseendet.

Powered by Labrador CMS