Maisdyrking har fått et oppsving på Jæren
Og nå skal Ålgård Landbrukssenter arrangerer demodag med maisproduksjon i sentrum.
Maisdyrking har pågått lenge på Jæren, men det har foregått i relativt begrenset omfang. Nå ser det ut til at akkurat det kan være i endring. Interessen rundt mais har økt, og det meldes om stor økningen innen maisproduksjon til grovfor i år.
Flere prøver
John Magne Øgreid fra Ålgård Landbrukssenter tror at den gode grassesongen i fjor gjør at flere tør prøve ut mais. Med en buffer av godt grovfôr i bakhånd, er husdyrbøndene mindre utsatt om maisavlingen ikke slår til.
– Vi ser at mange bønder har valgt å så mer korn en normalt, men vi har også dem som har satset på prøvefelt med mais, sier John Magne.
De som har valgt å teste ut maisdyrking i år, har vært heldige med været og det er meldt at maisen står bra på Jæren nå. Det kan bidra til videre interesse.
Maisen står nå tilnærmet likt på Jæren som i Danmark.
John Magne Øgreid
– Jeg var i Danmark sist uke, og maisen står tilnærmet likt der som på Jæren. Jeg tror at med så gode resultater som jær-bonden har hatt med mais i år, vil vi se en stor økning rundt maisproduksjon i årene fremover.
Drar i gang maisdemo
For å dra veksel på interessen for maisdyrking, har Ålgård Landbrukssenter bestemt seg for å kjøre i gang en maisdemo i Skeie neste lørdag.
– Vi har en del utstyr rettet mot maishøsting. Vi har blant en Krone BigX 630 selvkjørende finsnitter som har gått som demo på grassnitting hele denne sesongen. Til denne maskinen har vi også med et 12 rekkers maisbord og maisknuser, som vi nå skal demonstere, sier John Magne.
Skal vise nyheter
– Jeg merker at det er stor interesse rundt arrangementet, vi har flere påmeldinger fra hele Norge.
Utover demoen fra maishøsting blir det utstilling av flere av de andre maskiner og redskaper. Dette inkluderer traktor og treskere, presser og hjullastere, hengere og vogner med mer. I tillegg blir det full graslinje fra Krone, som Ålgård sikret seg forhandleravtale på. Øgreid lover også et nyhetsslipp under demoen.
– Vi skal også vise fram produkter fra et par nye leverandører som ikke er offentlige ennå.
Bedre Gardsdrift kommer tilbake med mer om dette senere.
Tre sjanser på en dag
Demodagen finner sted neste lørdag, 25. september, og blir delt inn opp i tre, slik det ble gjort under grasdemoen på forsommeren. Det er selvsagt på grunn av restriksjoner i forbindelse med korona og smittehåndtering, men kan også bli en løsning for framtida.
– Vi så at det fungerte bra under grasdemoen med tre ulike tidspunkt. Da kan gardbrukerne velge om det passer å komme om morgenen, midt på dagen eller om kvelden, og så kjører vi hele demoen tre ganger. Vi fikk en del tilbakemeldinger på at folk satte pris på det, sier John Magne.
Les mer i arkivet
Er du abonnent og interessert i å lese mer om maisproduksjon i Norge? Da finner du flere artikler i arkivet vårt.
I Bedre Gardsdrift nr. 10/2016 snakket vi med Martin Jørpeland. Familien Jørpeland hadde da dyrket mais siden 1986. Her snakker vi altså 30 år med erfaring. I tillegg intervjuet vi Steinar Kolnes, entreprenør innen maissnitting.
Og i Bedre Gardsdrift nr.7/2013 finner du en gardsanalyse fra et melkebruk i Sandefjord der mais sto på menyen.