Sola skinner på New Holland i Danmark om dagen.
Sola skinner på New Holland i Danmark om dagen.

Det danske traktormarkedet bykser fram

Det ble registrert rundt 35 prosent flere traktorer i Danmark i fjor enn året før. Forklaringen kan være enkel.

Publisert Sist oppdatert

1929 traktorer ble nyregistrert i Danmark i fjor. Det er 505 flere, eller drøye 35 prosent mer, enn i 2018 da det kun ble registrert 1424 traktorer. Det viser tall fra DBI IT, som Landbrugsavisen har presentert.

Tilbake til normalen

Det kan virker som et kjempeløft for det danske markedet, men i realiteten er det snarere snakk om at markedet vender tilbake til mer normale tall. 2018 var nemlig preget av et fall i traktormarkedet, med knappe 500 færre traktorregistreringer enn i 2017.

I tillegg kunne danske svinebønder glede seg over gode priser på svin i 2019. Det kan på sin side ha økt både investeringsevnen- og viljen.

Sterke CNH-merker

Men selv i et relativt mer normalt år som 2019, er det altså godt over 1000 flere traktorer som blir registrert i Norge enn i Danmark. Og det er langt fra det eneste som skiller de to landene.

Mens A-K har slitt med å få dreisen på traktorsalget i Norge de siste årene, dominerer CNH-merkene i Danmark. New Holland var i fjor det mest registrerte merket i Danmark nok en gang, og har de siste årene hatt en markedsandel på rundt 20-25 prosent.

Case IH kom på sin side på en knepen annenplass i fjor. Det er opp en plassering fra tredjeplassen i 2018.