CNH til HCP i store deler av landet
Men Ålgård og Mathisen skal fortsatt importere CNH i sine områder.
Det har vært mye prat rundt CNHs produkter i Norge helt siden A-K maskiner meldte oppbud i juni 2022. Ålgård Landbrukssenter har stått som importør siden, og har bygget ut et service- og salgsnettverk flere plasser i landet. Til tross for dette har salgstallene på blant annet CNHs traktorer falt mye.
Tredelt
Onsdag ble det, etter mye om og men, klart at HCP tar over importen av CNHs produkter i store deler av landet. Ålgård vil ha sin egen import i Rogaland og Agder, mens Mathisens landbrukssenter fortsetter i Nordland, Troms og Finnmark. Resten tilfaller HCP Norge. Avtalen trer i kraft 1. januar 2025. Avtalen gjelder derimot IKKE for grasutstyr fra CNH, siden HCP fra før har importen av Krone. Ålgård Landbrukssenter er forhandler av Krone i Rogaland.
Det fleste blir med
Dette kommer i kjølvannet av nyheten om at Moni overtar importen av Deutz-Fahr. Mange av de eksisterende HCP-forhandlerne har ført Deutz-Fahr i flere tiår, og det er detfor knyttet stor spenning til hvilke forhandlere som skal forhandle hva. Lars Wear, direktør i HCP Norge, forteller derimot at utgangspunktet er at alle dagens HCP-forhandlere går over fra Deutz-Fahr til CNH.
Roy Solberg er styreleder i HCP-ringen og HCP-forhandlerforeningen som omfatter 26 forhandlere i hele landet. Han forteller at forhandlerforeningen fullt ut støtter overgangen til CNH.
- HCP-ringens forhandlere har innsett at det å representere CNH i Norge vil styrke og utfylle et allerede godt produktspekter. Det er trist å avslutte salget av Deutz-Fahr, et produkt vi har vært stolte av å representere. Det er veldig viktig for oss å understreke at kunder som har kjøpt traktorer hos oss vil få all den hjelpen og servicen de trenger så lenge som de trenger det. Vi gleder oss til å ta fatt på oppgaven, skriver Solberg i samme pressemelding.
Steyr til Norge
CNH forbindes naturlig nok mest med Case IH og New Holland. Det vi i Norge har lett for å glemme, er at konsernet har et tredje traktormerke; Steyr. Verken A-K maskiner eller Ålgård Landbrukssenter har satset på den rød-hvite østerrrikeren, men det forteller Wear at HCP skal. Dette fordi Steyr er en traktor som skal kunne tilby mer utstyr enn de to andre konsernsøsknenene. De eksisterende HCP-forhandlerne som ligger i Nord-Norge eller Rogaland og Agder, vil kun selge Steyr.
- Vi er glade for å representere en av verdens største produsenter av landbruksmaskiner. Vi ser på dette som et stort løft for både HCP og våre forhandlere, uttaler Wear i en pressemelding.
Han forteller at de skal kurse rundt 70 serviceteknikere og støttepersonell i løpet av de neste månedene, men understreker samtidig at HCP vil kunne fortsette med servicetjenester på Deutz-Fahr.