11 traktorer med frontlaster har vært testet i Tyskland.

Elleve små med laster på

11 enkelt utstyrte traktorer på 75 hk med frontlaster har vært gjennom en omfattende test. Hvilke styrker og svakheter har de ulike merkene?

Publisert

En av de større investeringene i drifta, etter bygninger, er naturlig nok traktoren, men må den absolutt bikke millionen? I denne testen tar vi for oss enkle og rimelige traktorer med frontlaster.

I forkant av en slik test får produsentene alltid en liste med spesifikasjoner. Denne gangen skulle ytelsen være mellom 75 og 80 hk. Traktorene måtte ha firehjulstrekk, hytte med aircondition, 40 km/t toppfart, frontlaster med parallellføring og vendegir om mulig. Ut over dette var det en basismodell vi ba om.

Derfor har noen merker to traktorer

Tysk test

  • Testen er gjennomført av det tyske landbruksmagasinet Top Agrar. Det betyr at det er enkelte merker her som vi ikke finner i Norge. Vi har likevel valgt å ta dem med, da vi mener det kan være interessant å se hvordan andre merker måler seg mot de vi er kjent med her hjemmefra.
  • Vi gjør også oppmerksom på at Top Agrar har valgt å ikke rangere traktorene. Omtalene av hver enkelt traktor er derfor å anse som enkeltstående tester presentert sammen snarere enn en gruppetest der vi kårer en vinner.

Dersom produsenten ønsket det, kunne de delta med en ekstra traktor i gruppe to. Det har McCormick benyttet seg av. SDF-gruppen sendte også to forskjellige traktorer, en Deutz-Fahr og en Same.

Fendt har ikke en enkel utgave med manuell girkasse, mens Valtra A-serie var ikke leveringsklar da testen ble utført. Derfor er ikke disse to merkene med. Sistnevnte har imidlertid flere sammenlignbare detaljer med søstermerket Massey Ferguson. CNH Industrial deltok kun med Case IH og Steyr, men du får en lignende versjon fra New Holland.

To grupper

Likevel er det så mange traktorer med i testen at vi har sett oss nødt til å dele den i to. Traktorene er så godt som identiske når det gjelder ytelse, men vi har likevel delt dem inn i to grupper basert på akselavstand. Den første gruppa består av traktorer med akselavstand under 2,20 m. I gruppe to tar vi for oss resten. 

Gruppe 1:

Case IH Farmall 75A

Claas Elios 210

John Deere 5075E

Kubota M4-073

McCormick X4.080

Same Dorado 80 natural

Gruppe 2:

Deutz-Fahr 5090.4D

Lintrac 75LS

Massey Ferguson 4708

McCormick X5.085

Steyr 4080 Compact

Omfangsrikt testprogram

Samtlige traktorer har vært gjennom en rekke målinger, som kraftuttakseffekt, spesifikt forbruk, hyttestøy, arbeidstrykk og volumstrøm på hydraulikken, løftekapasitet og svingradius. Traktorene er kjørt i frontlasterarbeid, med tindeharv og rotorharv. Det er også gjort en rekke målinger i transport.

Når det kommer til frontlastere, er det lagt vekt på dimensjoner og mål, løftekapasitet, parallellføring, syklustider, brytekraft og tippvinkel. Vi har også vurdert hvor lett det er å ta av og på lasteren.

Testen ble gjennomført i Tyskland i august 2021.

Powered by Labrador CMS