ku lausdrift klauv

Løsdrift sliter på beina

Kyr i løsdrift har større sjanser for å få lidelser i bein og klauver enn dyr på bås. Dette skyldes uheldige bygningsløsninger og manglende kunnskap om hvordan klauver beskjæres i løsdriftsfjøs.

Publisert

Derfor er godt planlagte løsdriftsfjøs og kyndig klauvskjæring en forutsetning for god dyrevelferd og effektiv produksjon av mjølk og kjøtt. Til sjuende og sist betyr dette økt inntjening for bonden, konkluderer Åse Margrethe Sogstad i sitt doktorgradsarbeid på Norges veterinærhøgskole.

Her er syndebukkene

I undersøkelsen som ligger bak doktorgradsarbeidet beskar tretten profesjonelle klauvskjærere 2665 kyr og 403 kviger i 55 båsfjøs og 57 løsdriftsfjøs. Her framkom det at de største risikofaktorene i løsdrift var korte og trange liggebåser, type gangareal og møkkete dyr.

Flere av de påviste lidelsene ble satt i sammenheng med dårlig fruktbarhet, ulike produksjonssjukdommer, tidligere slakting og redusert kvalitet på slaktet. Det viste seg også at kyr med høy melkeproduksjon var mer utsatt for klauvlidelser enn dyr med moderat ytelse.

Økt ytelse med riktig klauvskjæring

Regelmessig klauvskjæring syntes å være positiv for klauvhelsa i båsfjøs, noe som ikke alltid er heldig i løsdriftsfjøs. Dette skyldes nok i første rekke manglende kunnskap om beskjæring i slike fjøs.

Etter at klauvskjæringa i prosjektet var over, ble det påvist høyere melkeproduksjon. Prosjektet er et samarbeid mellom Norges veterinærhøgskole, TINE BA, Fagsenteret for kjøtt (Nå Aniamlia) og GENO. Norges forskningsråd spyttet også inn midler. 

Kilde: forskning.no

Powered by Labrador CMS