Claydon inntar Norge
Rakkestad Maskindrift har startet med import og salg av direktesåmaskiner og halmstrigler fra Claydon.
Avtalen innebærer at Rakkestad Maskindrift kan tilby hele produktprogrammet fra den engelske redskapsprodusenten, som består utelukkende av direktesåmaskiner og halmstrigler. Det kommer i tillegg til Deutz-Fahr, Krone, Samson og Bogballe som de har fra før av.
Det er tinder som gjelder
Claydon benytter en spesiell stripesåingsteknikk som først ble utviklet av gardbrukeren Jeff Claydon i den østre delen av England. Den første såmaskina ble lansert i 2003, og opp igjennom åra har den fått flere oppgraderinger og forbedringer.
I motsetning til mange andre maskiner har Claydon tinder i stedet for skåler. Det har Andreas Næss, salgssjef i Rakkestad Maskindrift, sans for.
– Da vi var på Claydon farm for å se maskinene i aksjon, la vi merke til at jorda var helt annerledes der denne såmaskintypen var brukt. Jorda var luftig og fin, og vannet hadde ingen problemer med å trenge ned i bakken. Det stod vann på omkringliggende areal der det var brukt tradisjonell jordbearbeiding og såteknikk, forteller Andreas.
Separat eller felles utsåing
Kombimaskinene har to sett med tinder. Du kan derfor velge om du vil legge gjødsel og såfrø hver for seg eller i samme labb. Sår du begge deler i samme labb, kan du enkelt fjerne gjødsellabbene. Du kan også få maskinene med skåler hvis det er ønskelig.
– Målet vårt er å tilby profesjonelle produkter til kundene våre. Vi kom først over Claydon i fjor da vi undersøkte litt rundt direktesåing, og deretter dro vi ned for å se på Opti-Till-produktene i aksjon. Claydon er helt i front, og de har virkelig knekt koden ved å sørge for at hvert frø får best mulig vektsforhold så fort det er sådd. Vi liker også at de har spesialisert seg på én ting, slik Bogballe har gjort på gjødselspredere og Krone har gjort innen grasutstyr, sier Andreas.
Kommer til Borgeby
Såmaskinene kommer enten som trepunksmontert eller slept versjon. Det samme gjelder halmstriglene. Arbeidsbredden på såmaskinene er tre til åtte meter avhengig av modell. Halmstriglene kommer i fem arbeidsbredder mellom tre og 15 meter.
Andreas forteller til slutt at Rakkestad Maskindrift skal være med for å representere Claydon på standen deres på Borgeby den 28. og 29. juni.