Sentralen (t.h.) er kjernen i systemet og kommuniserer med detektoren (t.v.). Sentralen forsyner også detektorene med strøm.
Sentralen (t.h.) er kjernen i systemet og kommuniserer med detektoren (t.v.). Sentralen forsyner også detektorene med strøm.

Nytt brannsikringssystem

Active Fire Barrier er et brannsikringssystem som kutter strømmen til sikringsskapet ved røyk- og gassutvikling.

Publisert Sist oppdatert

I og med at 70 prosent av landbruksbrannene er elektrisk relatert, kan Active Fire Barrier forebygge ved å kutte strømmen ved for eksempel gassdeteksjon i sikringsskapet og hovedinntaket på et tidlig stadium, i god tid før brannen oppstår.

Allerede ved 70 grader frigir kabler og el-utstyr klorider som detektorene registrerer. Systemet sender også melding til brannvesen og bonde når fare er på ferde.

Skal sikre store verdier

Det er Oslo-selskapet TecSafe som markedsfører sikringssystemet og nylig var daglig leder i selskapet, Glenn Krohn, hos Landbrukets Brannvernkomité og presenterte systemet.

-Vi har jobbet hardt det siste året med å treffe alle aktuelle aktører og én av de mest spennende er landbruket. Norske gardsbruk sitter på store verdier i form av driftsbygninger, maskiner og dyr, som det er verdt å ta vare på. Det er her vårt produkt kommer inn og skal hindre spredning av brann, noe som både bonde og forsikringsselskapene er opptatt av, sier Glenn Krohn.

Har ambisjoner om å erobre utlandet

Foreløpig er det solgt 37 000 eksemplarer av brannsikringssystemet til næringsbygg og til private. Nå ønsker altså TecSafe å gjøre sine hoser grønne hos landbruket.

Det er det norske firmaet ICAS, med 30 års erfaring med branndeteksjon, som produserer systemet til TecSafe. Krohn sier at produktet er lett å forstå, og en billig forsikring mot brann. Han kan også opplyse om at patentet er sikret i 19 land, og at firmaet ønsker å sette dagsorden når det gjelder brannsikring på et internasjonalt nivå.