Sukkerbeter kan mangedobles i verdi om restmassen kan brukes til bioplast. Foto: Colourbox
Sukkerbeter kan mangedobles i verdi om restmassen kan brukes til bioplast. Foto: Colourbox

Vil lage bildeler av sukkerbeter

Det er ikke lenger nok å fylle en bete på tanken. Snart skal vi kjøre rundt i dem også.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år blir det produsert mange millioner tonn med masse fra sukkerbeter, og noe av det går til å lage biogass. Nå vil forskere og næringsliv heller videreutvikle denne restmassen for å lage bioplast og biokjemikalier. De mener verdien på det som før var et restprodukt, nå kan bli mangedoblet.

Bildeler og sportsutstyr

– Takket være banebrytende teknikker, kan denne massen nå bli forvandlet til kompenter som kan brukes i sportsutstyr, bildeler og til og med luftfartsindustrien, heter det i pressemeldingen.

Og dette skal ikke være en fjern drøm, men konseptet for et pågående prosjekt kalt Pulp2value (som betyr Masse til verdi, på godt norsk). Dette er et av 65 nyskapende prosjekter som får støtte fra Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU).

Ny produkter, høyere verdi

BBI JU er et offentlig-privat samarbeid som tar sikte på å utnytte europeisk biomasse til å lage nye produkter med høyere verdi og kommersialisere dem.

Tradisjonelt har slik biomasse, som den fra sukkerbeter, blitt brukt til dyrefôr, gjødsling eller til å produsere biogass. Eller lavverdi-produkter, som det heter i pressemeldingen. Noen av oss mener nok at både dyrefôr og gjødsel har en ganske stor verdi i seg selv.