Grønnsaksproduksjonen gjorde et markant byks oppover i 2016. Foto: colourbox.com

Grønnsaksproduksjonen i skuddet

Produksjonen av grønnsaker på friland og i veksthus utgjorde 199 500 tonn i 2016, en økning på 14 100 tonn fra året før. Frukt økte også, mens det var mindre bær.

Publisert

Produksjonen av grønnsaker på friland økte med 12 200 tonn til 170 000 tonn fra 2015 til 2016. For grønnsaker i veksthus var økningen på 1 900 tonn og endte på 29 900 tonn i 2016, melder Statistisk sentralbyrå.

Gulrot og agurk i førersetet

Gulrot er den dominerende grønnsaken på friland med 30 prosent av totalavlinga, mens kepaløk utgjorde 14 prosent. Når det gjelder veksthus er agurk og tomat de toneangivende med henholdsvis 53 og 27 prosent av totalavlinga.

Eplene reddet fruktavlingene

Når det gjelder fruktproduksjonen er den beregna til 15 100 tonn i fjor, en økning på 2 300 tonn fra året før. De store epleavlingene i 2016 forklarer i store trekk økningen. Av den totale fruktproduksjonen utgjorde epler 12 400 tonn og plommer 1 800 tonn. Produksjonen av moreller var på knappe 600 tonn og kirsebær 100 tonn.

Gråskimmel-soppen tok jordbærene

Totalavlinga av bær var 12 600 tonn i fjor, en nedgang på 2 500 tonn fra året før. Dette skyldtes av jordbærproduksjonen gikk ned fra 11 200 tonn til 8 700 tonn i 2016 på grunn av gråskimmel-angrep på Sør-Østlandet i 2016. Produksjonen av bringebær var 2 900 tonn i 2016 mot 2 800 tonn i 2015.

Se mer statistikk over hagebruksavlingene her

Powered by Labrador CMS