Norsk tømmerhogst svever høyt for øyeblikket. Foto: colourbox.com

Rekordhøy tømmerhogst

Ikke siden 1920-tallet har det vært registrert så høy tømmeravvirkning som i 2017. 10,62 millioner kubikkmeter til en bruttoverdi av 3,71 milliarder kroner.

Publisert

Det er Landbruksdirektoratet som offentliggjør tallene som igjen baserer seg på Skogfondsregnskapet. Det er bare tømmer som er levert til industrien som er med. Ved, pyntegrønt og juletrær inngår ikke i statistikken.

Store verdier

Landbruksdirektoratet viser oss også hvordan videreforedling og verdiskapning får tømmeret til å «yngle». Hver krone av de 3,7milliardene som skogeierne har mottatt i oppgjør fra skogsindustrien, vokser til 10-12 kroner når produktet er framme hos sluttbrukeren. Det betyr at det samla verdipotensialet for fjorårets hogst ligger på 35-45 milliarder kroner.

Gode priser

- At sagtømmerprisene er de høyeste på ti år forklarer nok mye av det historiske aktivitetsnivået vi ser i skogbruket nå. Den gode prisutviklingen på massevirke det siste året er også viktig, sier seksjonsleder Per Guldbrand Solli i Landbruksdirektoratet.

Sagtømmerprisen økte for både gran og furu i 2017. Størst var prisøkningen på gran som endte på 490 kr/m3 i desember, opp 55 kr fra året før. Sagtømmerprisen på furu endte i desember på 455 kr/m3.

Massevirkeprisene økte også i 2017. I desember endte massevirkeprisen på gran og furu på 237 kr/m3 og 207 kr/m3, det høyeste nivået siden sommeren 2015.

Bedre veger og flere kaier

I tillegg har myndighetene satset stort på infrastruktur de siste årene, med oppgradering og nybygging av skogsveier. Det er også investert betydelige beløp i kaianlegg langs hele norskekysten, med statlig støtte.

- Disse tiltakene er helt avgjørende for å frakte tømmeret ut til markedene på en kostnadseffektiv måte og styrke skognæringens konkurranseevne, kommenterer Solli på hjemmesidene til Landbruksdirektoratet.

Hedmark topper fortsatt

Avvirkningen var størst i Hedmark, med 28 prosent av hogstvolumet, etterfulgt av Oppland (14 prosent) og Buskerud (10 prosent). Lavest er hogstvolumene på Vestlandet og i Nord-Norge.

Vest-Agder hadde størst prosentvis økning i hogsten med 20 % (65.000 m3), mens Rogaland hadde størst nedgang med 21 % (27.000 m3).

Se mer skogstatistikk her

Powered by Labrador CMS