Prisene på massevirke peker bare én veg: oppover!
Prisene på massevirke peker bare én veg: oppover!

Massevirke-prisene stiger fortsatt

Prisen på massevirke steg med 17 prosent i tredje kvartal i år og er nå oppe i 346 kroner per kubikk i gjennomsnitt.

Publisert Sist oppdatert

I forhold til tredje kvartal i fjor, fikk skogeierne 46 kroner mer for massevirket i år, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Sagtømmer-prisen ned

Gjennomsnittsprisen for massevirke av gran og furu økte med henholdsvis 16 og 22 prosent i tredje kvartal. Skogeierne fikk 348 kroner per kubikkmeter for grantømmer til massevirke og 341 kroner for furutømmer. Prisen på sagtømmer for gran og furu gikk ned med henholdsvis to og 0,4 prosent. Det gir en pris på 514 kroner per kubikkmeter for gran og 474 kroner per kubikkmeter for furu.

Vekst i kvantum

Ser vi alt tømmer som ble avvirket i tredje kvartal under ett, blir prisen 424 kroner per kubikkmeter. Det er en økning på 12 kroner i forhold til samme kvartal i 2018.

Totalt ble det avvirket 2,5 millioner kubikkmeter industrivirke for slag i tredje kvartal i år. Det er en vekst på fem prosent sammenliknet med i fjor. Bruttoverdien av tømmer solgt til industrien lå på 1,1 milliarder kroner, noe som er en økning på åtte prosent, melder SSB.

Mindre eksport

Det ble eksportert 803 000 kubikkmeter tømmer i tredje kvartal 2019. Det vil si at 32 prosent av alt avvirka tømmer ble eksportert i dette kvartalet. Sammenliknet med tredje kvartal 2018 er det en nedgang på 17 000 kubikkmeter. Massevirke utgjorde 64 prosent av eksporten.