Svinaktig behandling

Jeg føler trang til å si noe om svinekjøtt. Jeg føler egentlig trang til å si mye om mangt, men i dette tilfellet vil jeg begrense meg til svinekjøtt.

Publisert

"Dypdykk i frysedisk..."

Hvem har vel ikke tatt et dypdykk ned i en svært glissen frysedisk i en av våre lavpris butikker, kun for å ende opp med noen fliser av koteletter man ikke engang med god vilje gjenkjenner som mat? Det står åpenbart dårlig til med kjøttvare industrien i Norge. Baconet er skåret ut av rompa på et dyr som får Ally McBeal til å se ut som ei feit sugge. Sener, brusk og nitrater det er det man betaler for. Vel, baconet er enkelt å hamle opp med. Kjøp det i Sverige. Koteletter like så - kanskje aller helst i Danmark. Danskene har noen feite og fine griser. Nå skal vi ikke på sedvanlig vis svartmale alt. Det er faktisk mulig å få bra kvalitet på kotteletter også i Norge. Jeg har med selvsyn observert en gris som var oppriktig flau over å ha blitt "fersket" av Hansèn i den lokale Rimi sjappa.

"Helsepolitisk korrekt svin"

Så, når du da omsider har kotelettene i hus hva gjør du så? Mange ville muligens trykke dyret inn i kjøleskapet og det er greit nok. Det som da desverre ofte skjer er at grisen ikke blir befridd tidsnok fra sin akk så helsepolitisk korrekte antiseptiske pakning. Gris, og dette gjelder alle kjøtter, skal være romtemperert før det stekes eller kokes. De færreste av oss har romtempererte kjøleskap så sleng nå for pokker dyret på kjøkkenbenken, det har det mye triveligere der, og gjør dette 4 til 6 timer før tilberedning.

"Gjette konkuranse"

Prøv å gjett om dyret skal ligge innpakket i det kjøttprodusenten har befordret? Når grisen så har ligget i 4-5 timer på en trefjøl da starter morroa. Koteletter kan være så usigelig seige og kjedelige. Dette er det mulig å gjøre noe med. Det aller enkleste er følgende:

Ta nevnte kotelett og krydre den som en biff. Ha godt margarin eller meierismør (aldri soya!) i en svært varm stekepanne. Måtte alle bibelens landeplager tilfalle den som våger seg å steke i kald panne! Varm panne skal det være. Steik koteletten 1-2 minutter på hver side. Ha de stekte kotelettene over i en gryte. Så kommer trikset. Kok ut panna med en spiseskje tomatpurre eller en drøy sprut ketsjup. Ketsjup er greit, den er ferdig smakssatt. La ketsjupen steke litt i panna. Usikker på mekanismene bak, men det gir en bedre smak. Gi panna en god slump svart soya saus samt det du eventuelt måtte ha tilgjengelig. F.eks litt god senep, løk er ikke å forakte, HP saus er godt, pepper, rødvin og til slutt 3-4 dl vann. Blir det for tynn smak smeller du til med litt av hvert av de overnevnte ingredienser. Nå skal det være sagt at denne formen for saus smaker ikke særlig imponerende før den har kokt sammen med kotelettene i en time. Da smaker den og kotelettene til gjengjeld himmelsk. Server med poteter og surkål. For de uinvidde kan denne linken gi faktaopplysninger om poteten - spør gjerne i butikken hvis du er usikker.

"Svømmedyktig gris"

Hva ellers kan gjøres med svinekjøtt? Vel, koteletter liker veldig godt å plaske rundt i en halv med bokk og en halv med pils. La kotelettene ligge i ølen i hvertfall en time. Tilbered forøvrig som over, men vær litt forsiktig med smaker som kan ta livet av øl smaken.

"Senep, honning og glade nabo bikkjer"

Noe jeg finner svært tiltalende er å ta like deler dijon senep og honning. Påfør, i dette tilfellet, svinefileten et godt lag med honning/senep blanding og et godt dryss (svært) grovt steke pepper. Stekes med fordel i grillpanne. Tilbehør? Båndpasta, brokkoli og en hvitvin/oste saus er fortreffelig. Jeg er ikke noe flink med sauser, selv om det går bedre og bedre for hver gang jeg prøver. Toro's italiensk inspirerte funker greit for meg inntil videre.

Personlig foretrekker jeg å steke svinefileten noe lengre enn en oksebiff. Trikset for å vite når fileten/biffen er ferdig stekt er å ha gjort det før. Øvelse gjør mester og du trenger sjelden å kaste maten. Det er langt værre å oversteke enn å understeke. Understeking kan rettes opp ved å steke litt lengre, oversteking fører til at nabo bikkja blir svært glad i deg.

Nå i disse jule tider er det også på sin plass å si noe om ribba. Dette overlater jeg til Super som er fagekspert på området. Artikkelen publiserers selvsagt her på Sinsenveien 83, din kilde til et bedre kulinarisk liv.

På gjensyn

Huset