Dette tåler åkervekstene

Tommelfingerregelen er at du kan tilføre plantene så mye husdyrgjødsel at fosforbehovet dekkes. Ofte må du supplere med nitrogen, og til tider også med kalium for å balansere gjødslinga.

Publisert

(Fra Bedre Gardsdrift nr. 2/1998)Steinar Tveitnes ved Institutt for jord- og vannfag på Norges Landbrukshøgskole tar her for seg en del sentrale punkter ved bruk av husdyrgjødsel i åkervekster.

Grønnfôrvekster

Kålrot, fôrmargkål, fôrraps og raigras har lang voksetid og krever god næringstilgang for å gi store avlinger. Vekstene utnytter godt næringsstoffer som blir frigitt fra husdyrgjødsel, men sterkere gjødsling enn fem tonn storfegjødsel per dekar har i forsøk gitt lite meravling. Ofte må en supplere med nitrogen fra mineralgjødsel, særlig i de tilfellene hvor det brukes fastgjødsel. Det kan også bli i minste laget med kalium om en bruker grisegjødsel.

Poteter

Mange steder bruker en nå lite eller ikke noe husdyrgjødsel til poteter. Dette gjelder særlig i distrikter med stor produksjon av matpoteter og poteter til fabrikkråstoff. Her er det som regel liten tilgang på husdyrgjødsel.

Dette forhindrer ikke at husdyrgjødsel fortsatt er et aktuelt alternativ i gjødselplanene til poteter. Husdyrgjødsel kan brukes som eneste gjødselslag til potet. Det er imidlertid mest vanlig å gi en grunngjødsling på to til tre tonn og et tillegg av mineralgjødsel, som oftest fullgjødsel. Potetene tar opp næringsstoffer over relativt lang tid og nytter derfor den mer tungtløselige næringa i fast husdyrgjødsel. Forsøk har vist at du kan få store avlinger og god potetkvalitet ved å bruke fire til seks tonn fast, strøholdig storfegjødsel som eneste gjødselslag.

Blautgjødsel inneholder mye mer lettløselig nitrogen enn den faste, og du bør derfor ikke bruke mer enn to til fire tonn per dekar dersom du skal opprettholde en god kvalitet. De minste mengdene gjelder grisegjødsel, og i strøk med kort veksttid (også gjødsel fra storfe). Ved slike moderate mengder husdyrgjødsel er det ofte nødvendig med tilskudd av fosfor og kalium fra handelsgjødsel.

Vårkorn

Ettersom det er vanskelig å spre gjødsla jevnt nok, og fordi gjødselvirkningen er usikker, kan åkeren bli noe ujevn med tanke på legde og modning. Du bør derfor bruke små mengder og heller supplere med handelsgjødsel. Dette kan enten gjøres før såing eller ei tid etter spiring. Å dele gjødslinga slik at en del blir tilført om våren etterfulgt av én eller to delgjødslinger i vekstsesongen ,er ofte en fordel om du skal oppnå rett dosering. I hvete er det dessuten viktig å tilføre nitrogen i vekstsesongen for å øke proteininnholdet og sikre god kvalitet på kornet.

Vannblanda husdyrgjødsel kan spres i voksende grøde, men virkningen er dårligere enn ved spredning før såing. Anbefalte mengde er fire tonn per dekar årlig. Når det gjelder fastgjødsel og blautgjødsel lyder anbefalinga på henholdsvis fire og tre tonn.

Høstkorn

Spredning av blautgjødsel i samband med såing av høstkorn kan gi dårlig gjødselvirkning. Dessuten øker faren for gjødseltap. Bruk av små mengder (én til to tonn per dekar) vil normalt gi mindre risiko for tap.

Om våren kan du spre opp til tre tonn vannblanda gjødsel. Virkningen er best når veksten er kommet godt i gang. Stripespredning av blautgjødsel er ofte vel så effektivt som breispredning. Du bør benytte mineralgjødsel i tillegg.

Relaterte artikler

Slik måler du NPK i husdyrgjødsel: Pålitelige analyser av næringsstoffer i husdyrgjødsel forutsetter at prøvene blir tatt ut slik at det kan gi deg et best mulig bilde av hele gjødselpartiet. Normalt har du to typer instrumenter til rådighet.

Powered by Labrador CMS