Brukernes erfaringer

Publisert

(Fra Bedre Gardsdrift nr. 3/2000)

Skiftet motor etter 3000 timer

Per Gjesdal Bryne Etter bare 3000 timer sa motoren takk for seg. Det er for dårlig sjøl om jeg strengt tatt ikke hadde behøvd å skifte. Problemet skyldes defekte stempelfjører med dårlig kompresjon og vanskelig kaldstart som resultat. Samtidig er det en kjensgjerning at det er forholdsvis rimelig å skifte motoren framfor å reparere. Likevel synes jeg dette er et stort minus ved traktoren etter så kort tids kjøring. Jeg fikk heller ingen forklaring på hva som kunne være årsaken til problemene, sier Per Gjesdal. Han har fortsatt traktoren, som fortrinnsvis blir brukt til fôrhøsting, pløying harving og annet tradisjonelt arbeid (mjølkebruk).Gjesdal har også skiftet kløtsj. Ikke på grunn av slitasje, men fordi fjørene i plata løsnet. Det ser han mer som et uhell enn en feil.Bortsett fra disse feilene, er Ford 5610 en stødig traktor, men kløtsjen er altfor tung. Traktoren er trang i gira, og hydraulikkspakene er også i tyngste laget.

Fornøyd

Geir Vie Førde Geir Vie hadde traktoren fram til for to år siden. Då ble den byttet i en brukt 6610 med lesseapparat.Jeg er ganske fornøyd med traktoren. Da jeg byttet, hadde den ikke gått mer enn 1200 timer. Det eneste jeg ikke likte, var et litt for høyt drivstofforbruk. Førermiljøet er ryddig og greit, og alt sett under ett var traktoren OK. Den eneste reparasjonen Geir Vie hadde på traktoren, var en pakning mellom holderen for oljefilteret og motorblokka. Førdebonden er ellers trofast mot de blå, med totalt tre Forder i redskapsskjulet. Garden er et tradisjonelt mjølkeproduksjonsbruk.

Ikke så verst

Amund Tande Tretten i Oppland Traktoren er ikke så verst, men den er tung og drar dårlig langs vei. På jordet fungerer den brukbart. Traktoren ble skiftet ut for to år siden. Da hadde den gått 4500 timer. Årsaken var problemer med spon i hydraulikkoljen. Traktoren ble satt inn til reparasjon flere ganger, men verkstedet klarte ikke å løse disse problemene.Reparasjonen ble kostbar. Totalt dreide det seg om ca. 50 000 kroner. Heldigvis hadde jeg maskinforsikring. Det førte til at jeg slapp med å betale halve regninga fra egen pengepung.Traktoren ble stort sett brukt til vanlig jordbruksarbeid på garden der mjølkeproduksjonen er viktigst. Tande er også godt fornøyd med innbytteprisen på traktoren.

Nesten problemfri

Ole Sandberg Lena i Oppland Traktoren ble solgt våren 1999 etter 12 års drift. Da hadde traktoren passert 2600 timer. Sandberg har bare hatt en større reparasjon i denne perioden. Like før traktoren ble solgt, måtte han skifte en defekt toppakning. Ellers har det stort sett vært snakk om skifte av slitedeler.Ford har generelt lave priser på reservedeler, og 5610 er ikke noe unntak. Derfor kan Sandberg slå fast at det er en solid og økonomisk traktor som han nå har solgt. Årsaken til salget er at han nylig har avviklet gardsdrifta.