BG 4/03: Gras

Mens våren går sin skjeve gang over landet, må grasbøndene forberede sesongen. Skal de satse på høy, GrasAAT Lacto, eller kanskje rundballer til grisen? Og hva med prisene på jord og leiekjøring?

Publisert

Gras er tema for Bedre Gardsdrift nr. 4 2003. Det betyr at du finner artikler som dette i bladet:

Ugras er ikkje berre ugrasDet kan ha god fôrverdi. Vi veit ikkje kor mykje ugras det kan vere i enga før det løner seg å sprøyte, men sprøyting gir ikkje auka avling.

Lufter strengenLuftig grasstreng, uten kladder. Sjøl etter ei kraftig regnskur? Med strengvender er ikke det noe problem, mener Anders D. Fortun. Han har maskina som er mer populær enn Abba blant svenske grasbønder.

Snille middel i vekst Etter sommaren i fjor merkar leverandørane av dei snillaste ensileringsmiddela stor pågang. Stadig fleire av oss vil tilsette stoff til rundballane. Samstundes kjem fleire alternativ til maursyra. Bedre Gardsdrift gir deg den beste oversikten på marknaden over alle lovlege ensileringsmiddel, med prisar, kommentarar og tilrådde bruksområde.

Er høy ute? Høy er berre ein parentes når vi ser på grovfôrsituasjonen i fedrelandet. Vi vil gjerne ha det, men vil ikkje ha arbeidet med det. Er halvhøy eit alternativ?

Silo til grisepurkeneEt nytt EU-direktiv og en ny norsk forskrift betyr at svineprodusenter er pålagt å gi grovfôr til purkene. Derfor må flere gjøre som Geir Aannerud i Søndre Land. Han fôrer grisen med minirundballer.

Satser på fôrmaisFôrmaisdyrkinga brer om seg. I år prøver også bønder i Akershus og indre Østfold denne veksten. En 300-hesters sjølgående Jaguar finsnitter skal høste grovfôret.

Ikke nok med det. Vi fyller på med blant annet dette:

En ekte John DeereEndelig kan John Deere tilby en tyskprodusert serie på godt under 100 hester. Vi har prøvekjørt 5020-serien, som forhåpentlig når Norge i løpet av mai.

Pløy med ossSett av første helga i oktober til jordarbeiding. Da er det nemlig NM i pløying på Jarlsberg. Samme sted blir det en stor utstilling for jordarbeiding, og flere demonstrasjoner. Les mer

Ny prisliste for maskinleigeI fjor var det slutt på prislista for leigekøyring frå Statens Landbruksforvaltning. No har Bedre Gardsdrift laga ei eiga liste, oppdatert med nye reiskapar og prisar. Les meir

Praktiske forskjellerElektronisk hydraulikkregulering er standart på traktorer over 100 hester. Sjøl om mye av innmaten kan være lik, er et store forskjeller på funksjon og betjening. Vi har sett nærmere på sju aktuelle traktorer.

Varm opp fjøset, ikke kuaBygg isolert i kalde strøk. Det er hvor mye fôr kua spiser som betyr noe for totaltkostnaden. Ikke om du dropper isolasjonen, mener den svenske professoren Krister Sällvik.

Småsmart - Salt i silopølsa - Pakkehjul på multikutter - Trima på triangel- m.m.

Bedre Gardsdrifts trofaste lesere kan faktisk glede seg til enda mer, som for eksempel:

- Mindre og rimeligere gjødsel - Orkel med Krone - Underhaug med transportører fra TKS - Jordleieprisene går ned - Bruktimport - Ønsker økokylling - Allsidige produktnyheter - Veteranen: Porsche 111 1957-modell- Leder: På sparebluss med luselønn. Osloavisene skriver at bondens inntekter har økt, men forstår de egentlig tallene de refererer til?

Alt sammen kommer med postmannen noen dager etter 6. mai 2003. Gi oss gjerne tips til flere saker, eller tilbakemeldinger på bladet. Kontaktinformasjon finner du i menyen til venstre, under "kontakt".