BG 3/05: Gras

Rivemarkedet vender seg mot større og mer spesialiserte river. Vi gir forklaringen. Les den komplette oversikten over ensileringsmidler, se vår gardsanalyse fra et kornbruk ved Minnesund, og få med deg nyhetene fra Sima.

Publisert

Tema: Gras

Vender rivemarkedet Før var river det samme som høytørking. Nå brukes spesialrivene også i siloslåtten. Rett brukt bedres fôrkvaliteten, og du slipper å ensilere vann. Hva skal du vektlegge om du vil kjøpe ei rive? Vi gir svaret pådette, samt en oversikt over hva som finnes på markedet.

Oversikt over ensileringsmidlerI Bedre Gardsdrift 3/05 finn du den einaste komplette og oppdaterte oversikten, inklusive prisar, på godkjente ensileringsmiddel i 2005. Vi forklarer også kvifor du skal bruke ensileringsmiddel, og korleis dei ulike typane fungerer.

Satser på høysilasjeHarald Helgren legger alt graset i nesten tørre storballer. Han forteller om et enklere opplegg i slåttonna, og ikke minst at dyra liker fôret bedre.

Forskingsnytt om grasdyrking - Høyere ytelse med kortere kutting - Våtsåing et godt alternativ ved plogfri fornying av eng - Norge i grenseland ved dyrking av fôrmais- Transport med spyd ødelegger rundballekvaliteten. Ruller eller klype er best.

Mye mer å lese:

Gardsanalyse: Økologisk kornproduksjon ved Minnesund Ole Jørgen Bjørnstad i Eidsvoll har lagt om hele garden til økologisk kornproduksjon. Men det er ikke grunnen til at han finner smaragder på jordet. Han kom fra skogbruket, og kjøpte garden i 1990. Først drev han konvensjonelt. I 2000 startet omlegginga. Som tilleggsnæring har familien noe så uvanlig som omvisning i gamle smaragdgruver på bruket.

Provoserer fram regelendring om arealtilskuddPetter Asbjørn Aarnæs og Gjermund Øistad i Østfold leier bort jorda si til en bonde i Gausdal, men driver fortsatt jorda som entreprenører for Gausdalsbonden. På den måten utbetaler Staten 160 000 kroner mer for det samme arealet, noe bøndene mener er en systemfeil.

Nye regler for småfeKrav om tett liggeunderlag for lam og kje. Påbud om brannvarslingsanlegg, pluss godkjenning av ombygging og nybygg. Det er kortversjonen av de nye forskriftene om velferd til småfe. En lengre versjon finner du i BG 3/05.

Rendalsbøndene tok første stikkRetten slår fast at Rendalsbøndene har rett til erstatning etter ulveangrepene i 2002. Staten anker den viktige dommen, som kan skape presedens når den er endelig avgjort.

Leder: Bondefangerne i landbruket Det kongelige selskap for Norges Vel vil bygge butikksenter på Hellerud, til tross for en tilsynelatende landbruksvennlig formålsparagraf. Landbruksdepartementet er i ferd med å bli matdepartement, Fylkesveterinæren er mattilsyn, landbrukshøyskolen er blitt Universitetet for miljø- og biovitenskap, og golfbaner bygges over alt hvor vi finner vår beste kornjord. Dette liker ikke Bedre Gardsdrift!

Nyhetene fra SimaSom vanlig har Bedre Gardsdrift en bred og fyldig dekning av maskinnyhetene på verdens største landbruksutstilling. Les om nye traktorer, konsekvensene av nye utslippskrav, enda bedre setekomfort, frostsikring av vanlige drikkekar og mye mer.

Bingar med liggebåsar i to raderDå familien Sætre i Sykkylven gjekk inn i samdrift, nytta dei høve til å bygge om fjøsen sin. Vanskelege mål på bygningen kravde alternative løysingar. Resultatet vart bingar med liggebåsar i to rader.

Les også - Pløye-NM i Trøndelag - BG kårer Norges mest trofaste traktorer- Nyheter i hagen- Veteranen: Bukh 302 fra 1964

Bedre Gardsdrift nr. 3 2005 ble postlagt i slutten av april. Neste nummer, med korn og åker som tema, kommer siste uka i mai.