BG 2/05: Vedlikehold maskiner

Hvilke piratdeler er billigst, hvordan kan du forstå el-anlegget, er JD 5820 brukbar, og var der virkelig noe nytt på Agromek? Siste BG gir deg svar på dette og mye mer.

Publisert

Tema for andre utgave av Bedre Gardsdrift i 2005 er Vedlikehold maskiner. Temaet behandles i tre store saker:

Ingen er billigst på alt Nå lanserer også FK piratdeler til de fleste traktormerker. Men hvem er billigst av dem, Økonomideler og Torp Maskin? Og hva skal du velge når du er på FK, originale John Deere-deler eller uoriginale? Merk deg det påfallende i at piratdeler kan ha lenger garanti enn de originale...

Få kontakt med el-systemetEl-systemet må du ha eit forhold til, enten du vil eller ikkje. Vi tar deg med på ein guida rundtur der kunnskapen strøymer på i god spenning. I første del, som kjem på trykk i dette bladet, tar for seg grunnleggande omgrep og forklarer dei viktigaste delene.

Sveiseskolen - vi reparerer redskapNår du skal reparere noe, er sveisinga sjølve finalen. Vær nøye med forarbeidet, og sveis bare litt og litt. Sammen med Karl Arne Berg ved Vitec AS i Verdal har vi reparert et vernedeksel fra et skjærebord, vi har fikset en valse fra ei rundballepresse, og vi har til og med klart å få orden på et sprukket rustfritt drikkekar.

Øvrig stoff

Traktortest: John Deere 5820Den er meget populær, men er det velfortjent? I vår test slår vi fast at den minste tyske Deere-serien er en god grastraktor: Solid, allsidig og kompakt. Prisen blir fort på høyde med storebror 6220, om du bestiller med mye av ekstrautstyret som frister.

Enklere å bygge minikraftverkMange grunneiere sitter med verdifulle rettigheter til vannkraft, men ser ikke mulighet fordi saksbehandlingen har vært så krevende at den kan suge energien ut av en middels stor foss. Etter at Stortinget i fjor vedtok en endring i industrikonsesjonsloven, blir det mye enklere å etablere kraftverk inntil fem megawatt.

Skrøpelig kløtsjvaierMange eiere av John Deeres traktorer i 5000-serien har opplevd problemer med at kløtsjvaieren ryker. Felleskjøpet har hatt et obligatorisk serviceprogram og et frivillig for å fikse problemene, men ikke alle har fått tilbud om begge disse.

Agromek i HerningVi har vært på den viktige utstillinga i Danmark, og formidler siste nytt i innendørsmekanisering, redskap og trender. Du får også siste rest av nyheter fra Eima, som vi har rapportert fyldig fra tidligere.

Enda mer å lese: - Grøftekurs på nett - Skrupigg til traktordekk - Veteranen: Normag Kornett K16B - Leder - Småsmart - Produkter- Grønn lunge: Spesiell hagestol

Bedre Gardsdrift nr. 2 2005 ble postlagt 23. februar.