Allsidige Ålö

Publisert

Ålö Q 640 har en listepris på ca. 55 000 kroner, komplett med demper. Ålö har valgt å legge smørepunktene på innsida av lasterarmene. Derfor er de vanskeligere å komme til enn på de to andre. Tverrbjelken foran har plastikk-lokk, slik at det kan brukes som et lite oppbevaringsrom. Den svenskspråklige instruksjonsboka er oversiktlig og god, og inneholder en egen delekatalog.Braketten til Ålö er på våre traktorer godt utformet med tanke på skifte av oljefilter, men peilepinnen er noe vanskelig å nå.

GrustakI grustaket fungerer Q 640 meget godt. Det er lett å fylle skuffa. Lasteren virker sterk i alle posisjoner, og brytekrafta er upåklagelig. Ved full løftehøyde kommer skuffa på Ålö mye nærmere inn mot traktoren enn hos de to andre. I grustaket betyr dette mer søl på panseret.

PallehandteringVed lasting av paller i 2,80 meters høyde er alle lasterne jevngode. I tilhengerhøyde får Q 640 klart dårligst skussmål fra testsjåførene, selv om den og Veto er like seine. Ålös store ulempe i denne høyden er at den temmelig tette ramma stjeler all sikt. Også tverrbjelken reduserer sikten betydelig. Heller ikke på bakkenivå klarer Ålö å hamle opp med sin svenske konkurrent. De korte lasterarmene kan være en ulempe når du skal sette paller eller kasser langt inn på for eksempel en tilhenger.

Tiltindikatorener ei lang stang med en opp-ned V, innbøyd som markering og går gjennom et avlangt hull. Denne fungerer for så vidt greit, men krever verktøy for justering. Dette er en ulempe hvis du bruker redskaper med de forskjellige standardene som redskapsramma er beregnet for. Tiltindikatorene er heller ikke like lette å se under alle lysforhold eller i alle løftehøyder.

Til og fra traktor Ålö får dårligst karakter av samtlige når det gjelder støttebein og kobling fra brakettene. Den er like god som de andre på inn- og utkjøring og like god som Veto på kobling av hydraulikkslangene. Støttebeina får trekk for en håpløs festesplint, som slettes ikke er tilpasset en norsk standard bondefinger. Støttebeina er plundrete. For å feste lasteren til brakettene har Ålö valgt å bruke en spenngaffel. Dette krever at du har med deg en fastnøkkel til strammeskruen. Det er ikke alltid like enkelt. Vi klarte i hvert fall å miste fastnøkkelen. Dessuten får du fire løse deler å passe på. i tillegg til nøkkelen, når lasteren er demontert. Det er en klar ulempe. De tungvinte spenngaflene har trolig den fordelen at de kan forhindre slark mellom laster og brakett.Ålö Q 640 er samtidig den lasteren vi hadde minst tull med under montering. Hydraulikken er kranglete å koble, men ikke så ille som på Trima.

Redskapskopling Vår testlaster er utstyrt med Eurocombi redskapsramme, som kan koble både SMS, Ålö og Euro-standard redskaper. Som nevnt stjeler redskapsramma mer sikt enn på de to andre lasterne. Ålös system med halvautomatisk låsing fungerer greit. Du må ut av traktoren når du skal koble av redskapen, med det tar ikke lang tid. Spaken for å løsne redskapen er lang, og ikke tyngre enn at vi godtar det.Muligheten for å bruke redskaper med tre ulike koblingsstandarder på samme redskapsramma teller positivt, og dette er løst på en elegant måte.

MålingerÅlö og Veto er jevngode på løftekraft. Ålö ligger midt i løypa på de fleste mål. Den har dårligere tippvinkel enn de to andre, og en mye større fyllevinkel ved full løftehøyde, men den er ikke særlig interessant. Lasteren har 6 graders avvik i parallellføringen. Lasteren bruker 1,2 sekunder lengre tid på å nå full løftehøyde enn de to andre.

| | |
Powered by Labrador CMS