Kverneland pløyer grunt
Hvorfor pløye dypt når det er mye kjappere å pløye grunt? Løsningen er den helt nye Ecomat-plogen, mener Kverneland Group.
(Fra Bedre Gardsdrift 2/03, hvor plogen ble omtalt for første gang i internasjonal fagpresse.)
Ecomat fra Kverneland ser ved første øyekast ut som en vanlig vendeplog. Men mens denne går ned til 25 centimeters arbeidsdybde, holder den nye seg i området 10 til 18 centimeter. En tradisjonell plog vender jorda nesten rundt. Den nye plogkroppen har en sylindrisk form. Dermed snus jorda helt rundt.
- Ecomat er kanskje den største nyheten innen såbedstilberedning siden vendeplogen kom, ivrer Svein Gaute Oftedal. Han har fulgt utviklingen av den nye plogen hos Kverneland, og mener du slår minst to fluer i en smekk. Kapasiteten øker og trekkraftbehovet minker. Du kan med andre ord kjøre en breiere plog med samme traktor, samtidig som drivstofforbruket totalt sett går ned.
Større kapasitet
Først og fremst er nok den nye plogen beregnet på større bruk med kornproduksjon, men den fungerer selvsagt også på grasarealer.
- En traktor på 140 hestekrefter greier normalt å dra en fem skjærs vendeplog med pakker. Da har du en arbeidsbredde på rundt 2,5 meter, og kjører mellom skes og åtte kilometer i timen. Med den nye Ecomat- plogen vil du med samme traktoren greie å trekke en tre meter brei versjon. Hastigheten kan du øke opp mot 12 kilometer i timen. Da snakker vi om kapasiteter på mellom 25 til 30 dekar i timen. I tillegg sørger ei effektiv etterharv nesten for et ferdig såbed uten ekstra harving, fortsetter Oftedal.
Grunt er dypt nok
Argumentet mot grunn pløying har blant annet vært at du ikke får dekket planterestene grundig nok. Men ifølge Kverneland Group vil grunn bearbeiding gi en mye bedre omdanning av planterester. Rett og slett fordi det blir mer tilgang på luft. Dette bedrer humustilstand i toppsjiktet, jorda blir luftigere og lettere å bearbeide.
Ønsker du likevel å pløye dypere er det mulig å utruste Ecomat med et spesielt økoskjær. Dette festes mot landsiden og arbeider sju centimeter under arbeidsdybden til standardversjonen. Den løser med andre ord opp jorda, men vender den ikke.
Ny ramme
I forhold til andre vendeploger fra Kverneland, er det bare vendehodet som er likt. Resten av delene er nye. Plogen leveres i første omgang med arbeidsbredde opp til tre meter. For å få dette til har Kverneland lagd en ramme som står mer på tvers. Dermed kommer også plogen nærmere traktoren. Sammen med lavere vekt gir dette et mindre løftekraftbehov. Ecomat har også nye åser hvor steinutløseren er plassert på innsiden.
Kortere plogkropp
Den største nyheten er kanskje den nyutviklede plogkroppen med sylindrisk form. Sammen med en ny skumkniv som skjærer av toppen på velta, vender den altså jorda 180 grader. Dermed blir halm og planterester plassert helt i bunnen I forhold til andre Kvernelandploger er kroppen både kortere og lavere, og 20 kilo lettere.
Brei Packomat
Ved grunn pløying mener Kverneland at det er viktig å bearbeide jorda umiddelbart. Derfor har de hengt på en tre meter brei Packomat. Denne er bygd opp av en kraftig frontharv som både planerer og knuser det meste av klumpen. Etter denne kommer to pakkevalser som knuser det som måtte være igjen, samtidig som de presser til såbedet. Bakerst står en ny rekke med harvetinder som skal løse litt opp i toppsjiktet.
Kverneland Ecomat vises for første gang på Sima nå i februar. Utstyret lanseres i et begrenset antall i Sverige, England, Tyskland og Frankrike til våren. Her hjemme må vi vente til 2004. Prisen er ikke fastsatt, men vil trolig bli omtrent som en fem skjærs vendeplog med Packomat. Det betyr rundt 200 000 kroner for tremeterversjonen.
Utrolig kapasitet
Audun Vasstveit er en av testvertene som har prøvd ut det nye utstyret fra Kverneland Group. Mjølke- og kornbonden driver drøyt 2000 dekar, og er full av lovord om det nye konseptet.
- Det som overrasker mest er kapasiteten. Det går nesten dobbelt så fort som med den tradisjonelle plogen vi har fra før. Dermed kan vi pløye ned husdyrgjødsla umiddelbart. Med tremeterversjonen klarte vi i fjor faktisk å pløye like fort som tre tankvogner spredte møkka ut. Dermed ble tapet av nitrogen til lufta redusert betraktelig. Dessuten fikk vi et perfekt såbed til Rapid-en, uten noe mer bearbeiding av jorda. Avlingene ble bra, men det kan selvsagt også skyldes et godt år for oss.
Det eneste problemet Vasstveit kunne registrere, var på steder med mye legde. Da kunne det tette seg til foran plogen, men dette kan løses ved å kjøre en halmkutter over de verste flekkene. Plogen drar dessuten opp merkbart mindre stein.
Det eneste som faktisk bekymrer bonden fra Halden er begrensningene i produksjonen i år.
- Det er rart hvor fort du vender deg til ny redskap. Vi så mørkt på å gå tilbake til den gamle fem skjærs vendeplogen, men heldigvis skal vi få beholde utstyret til sommeren også. At vi kommer til å kjøpe en Ecomat, når den kommer i salg neste år, ser vi som temmelig sikkert.
Tekniske spesifikasjoner
6-skjærsArbeidsbredde: 2,25 meterArbeidsbredde pr. kropp: 30 til 37,5 centimeter (12" til 15")Arbeidsdybde: 6-18 centimeterVekt: 2030 kg Løftekraftbehov: 4210 kg
8-skjærsArbeidsbredde: 3,0 meterArbeidsbredde pr. kropp: 30 til 37,5 centimeter (12" til 15")Arbeidsdybde: 6-18 centimeterVekt: 2350 kg Løftekraftbehov: 6050 kg
Du kan laste ned Bedre Gardsdrift nr. 2/2003 her.
"