Bruker du belte i traktoren?
Bruker du belte i traktoren?

Fire av ti bruker ikke belte i traktoren

Bare 17 prosent sier de alltid bruker setebelte.

Publisert

De vanligste årsakene til at bønder ikke bruker belte er at det ikke anses som nødvendig, at det er snakk om kortere avstander, eller rett og slett dårlige vaner.

43 prosent bruker aldri belte

43 prosent av 1000 bønder sier at de aldri bruker belte i traktoren kom det fram i en undersøkelse gjennomført av Sentio Research for Arbeidstilsynet i oktober i år.

– Mange alvorlige ulykker og dødsulykker kunne vært unngått ved bruk av setebelte. En typisk ulykke skjer ved at føreren blir kastet ut av traktorhytta og får traktoren over seg. Med setebelte ville de ha blitt mørbanket, men sannsynligvis reddet livet. Å bruke setebete er en viktig og enkel måte å hindre alvorlige ulykker. Her trengs det en holdningsendring, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim i en pressemelding.

Krav om setebelte

Det er krav om at alle traktorer skal ha setebelte, noe som også gjelder for eldre traktorer. I 2017 fant arbeidstilsynet ut at det manglet setebelte i fire av ti traktorer fra før 1995.

– Dette er en tendens som viser behov for handling. Bruk av setebelte kan utgjøre en forskjell på liv og død. Arbeidstilsynet oppfordrer derfor alle til å bruke belte i traktor, selv om det ikke er påbudt ved lov, sier Vollheim.

Powered by Labrador CMS