Slik så det ut etter uhellet. Ailin overlevde, takket være beltet. Foto: Tor Gudmestad
Slik så det ut etter uhellet. Ailin overlevde, takket være beltet. Foto: Tor Gudmestad

Ailins historie skal redde liv

«I dag trur eg belte redda liv» het en artikkel vi skrev for noen år tilbake. Nå blir historien en del av Arbeidstilsynets kampanje for å få flere traktorførere til å bruke setebelte.

Publisert

Bedre Gardsdrift har i en årrekke hatt fokus på viktigheten av å bruke setebelte i traktor. Nå er det også blitt en landsomfattende kampanje i regi av Arbeidstilsynet. Kampanjen har fått navnet «Det skjedde her» og støttes av en bred allianse blant organisasjonene i landbruket.

Bare en liten tur

– Sikkerhetsarbeidet i landbruket er viktig, og vi er glade for å ha med oss de store aktørene i det norske landbruket som støttespillere i denne kampanjen. Vi ønsker også å fortelle noen historier som endte godt, og Ailin er et levende eksempel på hvordan et enkelt, lite klikk med beltet ble noe av det viktigste hun har gjort, sier Trude Vollheim.

Ailin skulle bare en liten tur langs vegen da styringa låste seg. Traktoren skar over vegen i 40 km/t og veltet utfor en kant.

– Det er ikke alltid jeg er like flink til å ta på beltet om jeg er mye inn og ut av traktoren midt ute på jordet, men på veg bruker jeg alltid beltet. Det er jeg glad for, sa Ailin da vi snakket med henne etter ulykken den gangen alt gikk galt.

Du kan lese hele den dramatiske historien til Ailin her.

Oppfordring fra de etterlatte

Bedre Gardsdrift har fulgt med på dødsulykkene i landbruket, og statistikken vi har ført, har vist hvor viktig det er å bruke belte når uhellet først er ute. For noen år siden kunne vi slå fast at dødsulykkene er preget av godt voksne, belteløse menn.

Da Arbeidstilsynet hadde en undersøkelse om beltebruk i traktor for et par år siden, svarte hele 43 prosent at de aldri bruker belte i traktor.

Ikke bli en del av statistikken. Som de etterlatte til en bonde som dessverre ble en del av statistikken sa til oss:

– Bruk beltet!

Powered by Labrador CMS