Ni bedrifter vant hemmelig pris på Agroteknikk

Mens nesten alle nyhetene som fikk tildelt sølv- og gullaks ble annonsert i god tid før Agroteknikk, var det en pris som juryen holdt hemmelig helt fram til gallamiddagen.

Under forrige Agroteknikk bestemte juryen seg for å dele ut en egen Innovasjonspris. Denne var borte igjen i år, men til gjengjeld hadde juryen kommet opp med en ny og ukjent pris for 2024. Prisen går til bedrifter som har utviklet redskaper som skal forhindre død i trafikken og har fått navnet Vipp opp-prisen.

Engasjert juryleder

At det er akkurat denne prisen som juryen skulle komme opp med, er kanskje ingen overraskelse når juryleder heter Jogeir Agjeld. Han jobbet i lang tid som journalist i Bedre Gardsdrift, hvor han arbeidet mye med temaet trafikkregler og trafikksikkerhet

Det er et interessefelt han har tatt med seg videre inn i stillingen som fagkoordinator i Norsk landbruksrådgiving, og Jogeir har nå ført statistikk over alle traktorulykker i Norge de siste 16 åra. Tallene viser at stygge dødsulykker ofte involverer utstikkende spyd eller gafler, og Jogeir er overbevist om at oppfelt redskap og laster i riktig posisjon kan utgjøre forskjellen mellom en dødsulukke og en hendelse med materielle skader.

Han har derfor tatt initiativet til Vipp opp-prisen, som går til alle bedrifter som juryen har funnet har redskaper av denne typen, enten det er nye eller de har eksistert på markedet over lengre tid.

Disse ni er hedret med Vipp opp-prisen:

- Det kan være både krevende og farlig å ferdes i trafikken med landbruksmaskiner, særlig hvis du har redskap som stikker ut framme. Det er ingen biler som står imot hvis en tind kommer inn i kupeen, da er det game over, sier Iver Gamme redaktør i Norsk Landbruk.

Det er dette juryen ønsker å unngå når de nå løfter fram trafikksikre redskaper spesielt.

- For at traktorførerne skal kunne kjøre trygt i trafikken trenger de tilgang på trafikksikre og praktiske redskaper. Redskapsleverandører som tilbyr slikt fortjener derfor å bli løftet fram og få heder for innsatsen, sier Sesselja Bigseth, redaktør i Bedre Gardsdrift.

Glemmer å markedsføre produktene

Det er likevel et tankekors at flere at de som har mottatt prisen faktisk ikke hadde med seg denne type redskaper til Agroteknikk. 

- Å få diplom og plakett er fint, men minst like viktig er det å minne både leverandører og bønder om at slike redskaper finnes og at de skal brukes, sier Bodhild Fjelltveit, nestleder i Norges Bondelag.

Powered by Labrador CMS