Her er vinnerne av Sølvakset 2021

AGROTEKNIKK 2021: 16 produkter har fått tildelt sølvakset.

For å bli vurdert som sølv må produktet oppfylle kravene som offisiell Agroteknikk-nyhet og samtidig oppfylle minimum ett av kriteriene som er satt for sølv. 16 produkter har fått tildelt sølvakset.

Mobil gardskran

Bjørnars Auto AS har tatt inn ei gardskran fra Stepa. Denne krana har et understell som minner om en hjulgraver og skal komme seg fram de fleste plasser. Denne kombinerer egenskapene til en minilaster, en teleskoplaster og ei lastebilkran. Den skal kunne stable rundballer tre ganger høyere enn en traktor og ta ut av en tårnsilo ned til 10 meters dybde. Med teleskop både på bom og stikke har den en rekkevidde på 13,5 meter rett opp og 12 meter horisontalt. På 10 meters arm løfter den 600 kilo. Kombinasjonen av allsidighet og smidighet gjør den selvgående gardskrana fra Stepa interessant.

Bjørnars Auto, Stand A1-33

Både styrer og gir råd

Lely Horizon er et nytt driftsstyringssystem for melkeprodusenter. Det viser deg ikke bare data fra melkeroboten, men setter også opp prognoser og foreslår hva du kan gjøre for å optimalisere drifta. Algoritmene i systemet er basert på erfaringer fra tusenvis av melkeprodusenter og har dermed gjort at systemet har blitt smartere. Den samarbeider også med data fra andre leverandører. Alt dette er samlet i en app. Juryen mener Horizon skiller seg ut ved at den gir konkrete forslag til hva du bør gjøre av behandling eller utrangering.

Fjøssystemer, Stand A1-01

Skånsom dyretransport

Vogna er uten hjulbrønn og med senkbart plan.

Dyrevognen MetaMove fra Metsjö kommer uten hjulbrønner og ble første gang omtalt i Bedre Gardsdrift nr. 2/2021. Metsjö har unngått hjulbrønner ved at de har hydraulisk justering av hjulene både i høyden og bredden. Ved kjøring står hjulene under hengeren. Når du skal senke hengeren, skytes hjulene ut på siden slik at planet kan senkes. Alt betjenes med traktorens hydraulikk. Uten hjulbrønner er det mindre fare for at dyrene skader seg under transporten. Å kunne senke hengeren nært bakkenivå gjør også gangen inn og ut av hengeren langt sikrere. Juryen mener dette er med på å forbedre dyrevelferden.

Felleskjøpet Agri, Stand B01-14

Dokumenterer strøinga

Tokvam har nå en løsning for dokumentasjon på strøvognene SV5000- og SV8000, som omtalt i Bedre Gardsdrift nr. 7/2021. Dokumentering av strøing er et krav fra mange vegeiere, og derfor etterspurt av mange entreprenører. Strødataene blir koble opp mot det eksisterende GPS-systemet som brukes, og dokumenterer hvor det er strødd og hvor stor mengde det er strødd. Dette er en god og nærmest nødvendig løsning for å oppfylle dokumentasjonskravene i dag. Samtidig forenkler det arbeidsdagen til entreprenørene, og kapasiteten til brøytetraktorene kan utnyttes også til strøing.

Tokvam, Stand B01-14

Redskap for vekstavslutting

Kan AgXtend Zasso X-Power erstatte Reglone?

AgXtend Zasso X-Power er ment for vekstavslutting. Dette blir nå testet ut for å se om det kan erstatte Reglone i potet og glyfosat i parker og grøntanlegg, mellom belegningsstein eller i grusganger. Redskapet er med i forskningsprosjektet SUSWECO, som er et samarbeid mellom med Nibio og NLR. Maskina består av en kraftig strømgenerator og et arbeidsorgan hvor det henger ned elektriske ledere. Når disse kommer i kontakt med planten, og strømmen ledes gjennom plantevevet, dør planten. Juryen mener en kjemikaliefri metode for å bekjempe uønska plantevekst er verdt å framsnakke.

A-K maskiner, Stand C02-19

Fra skrap til stål for nye kjettinger

Bortlagte og oppbrukte kjettinger er materialressurser på avveie. Lilleseth Kjetting tar grep med ny returordninga: Du tar med de gamle kjettingene til forhandleren når du skal kjøpe nye, legger disse i en kontainer, og får rabattkode på nye kjettinger. I første omgang vil løsningen være manuell, men Lilleseth har i to år samarbeidet med Telenor, Innovasjon Norge, Klosser Innovasjon og NMBU for å utvikle en nasjonal modell med automatiserte metallretur-konteinere. Den manuelle kontaineren og kjettingpanten er første trinn i en bærekraftstrategi for å smidig resirkulere langt mer av det Lilleseth omtaler som varige materialer. Det står en grundigere omtale av prosjektet på side 34-35 i denne utgaven.

Lilleseth Kjetting, Stand D03-25

Automatikk for eldre redskaper

iQblue connect fra Lemken er en ettermonterbar modul som kan gjøre eksisterende mekaniske redskaper mer automatiserte hvis du har en traktor med IsoBus-systemet Tractor Implement Management (TIM). Systemet kan eksempelvis brukes til å rette opp pløyinga etter definerte kjørelinjer eller justere harvedybda, for eksempel om du vil variere automatisk etter jordkart eller biomassekart. Systemet gir instruks til hydraulikkventiler i traktoren for å betjene redskapene automatisk. iQblue har integrert GPS-mottaker og agrirouter-grensesnitt.

Norwegian Agro Machinery, Stand D01-25

Lager tildelingskart av (nesten) hva som helst

Har du posisjonsbestemte variasjonskart, kan du laste det opp i det splitter nye verktøyet CropMap fra Dataväxt. Her kan du legge inn jordprøver, avlingskart, biomassekart og nær sagt hva som helst annet bare det er posisjonsbestemt. Du kan stille opp flere kart side om side, og ut fra dette vurdere hva som har mest å bety for variasjon i avling eller kvalitet. Ved at du kan sammenligne på denne måten er det lettere å finne hva du bør prioritere å sette inn tiltak for. Neste trinn er at du kan lage tildelingsfil etter dette. Det nettbaserte verktøyet er merkenøytralt, så du kan hente data fra mange forskjellige kilder og eksportere i formater som opptil flere kan håndtere.

Dataväxt AB, stand E03-02

Smart syretilsetting

SmartFlow

SmartFlow fra Serigstad er et ensileringssystem som justerer tildelinga automatisk. Du bestemmer hvor mye du skal tilsettes per lass eller per balle og så doseres ensileringsmiddelet deretter. Installasjonen er enkel, og du kan flytte systemet mellom høsteutstyr. En elektrisk stengeventil forhindrer etterdrypp, samt sikrer rask tilsetting ved oppstart, mens flowmeter leser av og sørger for automatisk start- og stopp av ensileringssystemet også på vendeteigen. Data blir logget på kunde, og kan brukes i faktureringen.

Serigstad Agri, Stand A1-30

Nøkkelfri traktor er venn med alle

Optum-serien fra Case IH har en nøkkelfri løsning (første gang omtalt i Bedre Gardsdrift nr. 7/2021) med startsperre som vi kjenner fra bilverden. Nøkkelen kan ligge i lomma, og du starter traktoren med en knapp. Har du flere sjåfører, kan de få hver sin nøkkel, og via MyCaseIH kan administratoren styre både når og hvor den enkelte sjåfør har tilgang til traktoren. Om uvedkommende henter med seg traktoren, kan traktoren deaktiveres. I flåtestyringen på MyCaseIH kan du også administrere andre traktormerker så lenge de er koblet til AFS Connect. Case IH har Connect på traktorserier ned til Vestrum-serien.

A-K maskiner, Stand C02-19


Resirkulert strekkfilm

Strekkfilmen Duo Plast Earth Agro inneholder en vesentlig andel resirkulert plast, noe som reduserer klimaavtrykket. Håndtering av strekkfilmen er enklere fordi strekkfilmen ikke bruker kjemisk lim, men har et integrert lag med selvklebende polyetylen. Dette gjør at plasten klistrer seg sammen, og det uten at forstrekkruller, filmkutter og hender blir klebrige. Fraværet av lim gjør også at det blir mindre støy når ballen pakkes i plast.

Traktor & Landbruk og NT Maskin, Stand C01-03

Avslører lekkasje fra drikkekar

Små lekkasjer kan bli til dyre regninger.

Har du utvendige drikkekar som lekker? Kanskje til og med drikkekar som er koblet til en vannmåler med kommunalt vann? Det kan bli dyrt. Med Aqua Kontroll får du et kontrollsystem som markerer feil på drikkekar. Boksen, som er utviklet av Agri Produkter, har et datakort som varsler med SMS dersom en ventil blir stående åpen for lenge eller er stengt mistenkelig lenge. Boksen har batteridrift med 12V eller 220V.

Agri produkter, Stand A1-14

Trepunktsmontert lift

Tryggere i høyden.

Liften fra Thomas Hoogwerkers er montert i trepunkten bak og driftes via kraftoverføringsaksling. Du er dermed fritatt fra skjøteledninger og trenger kun 12V-strøm fra traktoren for betjening. Den har en rekkevidde på 15 meter oppover og 11 meter horisontalt. Liften krever kun at traktoren veier over 4000 kg for å være stabil nok, og tilkoplingen skal være unnagjort på fem minutter. Kurven har en vektbegrensning på 240 kg. Liften gjør vedlikehold på garden langt enklere, og dessuten er det tryggere med lift enn med stiger, eller den tvilsomme, men akk så vanlige, løsningen med hevet frontlasterskuffe som arbeidsplattform.

Bjørnars Auto, Stand A1-33

Miljøvennlige gjerdestolper

På en miljøvennlig måte impregnerer Foreco gjerdestolper med harpiks under høyt trykk. Ved å bruke pyrolyseteknikk blir harpiks utvunnet fra trerester, og denne harpiksen impregneres i gjerdestolpene under høyt trykk. Med bruk av denne teknikken har Foreco framstilt FaunaWood, en gjerdestolpe som er ekstremt motstandsdyktig mot sopp og råte. Impregneringen er ikke giftig, og gammelt FaunaWood-tre kan brukes til å framstille ny bioharpiks. Poda Gjerder gir 25 års garanti på FaunaWood.

Poda Gjerder, Stand A1-20

Smart korntørkeprogram

NMC er en programvare fra Tornum hvor sensorer overvåker både kornet i siloen og forholdene ute. Programmet utnytter klimaet ute til mer effektiv tørking og kjøling slik at du bruker mindre energi. Alt som skjer logges. For ytterligere optimalisering av tørkeprosessen er programmet interaktivt og adaptivt, slik at det henter data og erfaringer fra andre anlegg med lavt energiforbruk samt egen historikk, og endrer oppsettet på jakt etter enda mer effektiv tørking. Rett og slett et digitalt samvirke mellom ulike tørker med samme programvare.

Felleskjøpet Agri, stand B01-14

Lav rente på klimainvesteringer

Landkreditt gir laveste rente til bønder som investerer i tiltak for å kutte klimagassutslipp, og du kan invester uten egenkapital. Lånebeløp fra 100 000 til 500 000 kroner kan gis etter vilkårene for grønt landbrukslån, og ut 2021 er nominell rente 1,55 prosent. Av mulige tiltak du kan få lån til gjelder blant annet solceller, jordvarme til fjøs, tak over gjødselkum, gjødsellager for tørrmøkk, nedfellingsutstyr til gjødselsvogner og slangespreder. Et vilkår for lånet er å gjennomføre NLRs e-læringskurs om utslipp i landbruket.

Landkreditt Bank, Stand C01-05

Kursportal for landbruket

Agrilogg har kommet med Agrikurs, en kursportal for landbruket. Portalen består av heldigitaliserte kurs med kommunikasjonsflyt som sikrer at deltakerne har alt på en plass. Både kurs, kompetanse og kursbevis blir samlet i portalen. Kursholderen har en egen inngang, og systemet er satt opp med en betalingsløsning slik at kursholderen har full kontroll. Her kan du får kurs i hva som helst når som helst, og den ofte mest etterspurte kunnskapen, nemlig «hvor er kursbeviset», får et enkelt svar.

Agrilogg, D03-14

Powered by Labrador CMS