Alpakker er populære dyr på besøksgarder.

Alpakkaturer ga salgsboom

Stengte grenser førte i fjor til økt interesse for Norgesferie og opplevelser utenom det vanlige. Det ga uvanlig stor pågang for alpakkaprodusenter.

Publisert

Arild Stenbråten på Sørflaen gard i Hurdal har 100 vinterfôra sauer og dyrker korn, men han er også en av rundt 30 alpakkaoppdrettere i Norge. Han selger livdyr, som stort sett går til Inn på tunet-garder eller tilsvarende. I fjor endret det seg

– Det var noen her i bygda som begynte med alpakkaturer, der folk kan komme og gå en times tur sammen med en alpakka, forteller Arild.

Grimetrente dyr

Det er langt fra bare i Hurdal du kan vandre med alpakkaer. Søker du på alpakkatur eller alpakkavandring vil du oppdage at aktiviteten nå tilbys en rekke steder i landet. De første arrangørene startet allerede for noen år siden, men det var først i 2020 at det virkelig tok av.

Flere av hoppene ventet føll da vi besøkte garden.

– Pågangen kom i fjor våres, sier Arild.

Da ble det en stor etterspørsel etter grimetrente alpakker, og Arild hadde 22 hingster og vallaker som allerede var grimetrente. For ham ble det en grei måte å rydde i besetningen.

– Vi hadde over 60 dyr, og har nå redusert ned til 45 dyr. Vi har rundt 30 hopper, så vi trengte ikke så mange hanndyr som vi hadde, sier han.

Opplevelser og garn

I dag er det rundt 3000 alpakkaer her til lands, og det øker jevnt siden alpakka ikke blir slaktet ned på samme måte som andre dyr. Selv om det de siste åra har blitt solgt noe alpakkakjøtt, primært til restauranter, er kjøttproduksjonen likevel beskjeden. Dyra blir i stor grad alet opp for å gi opplevelser på besøksgarder av ulike slag.

– I antall er det nok flest Inn på tunet-drivere som har alpakka, sier Arild.

Alpakkaer blir klipt en gang i året. I følge Arild leverer de fleste fiber, eller ulla, til spinning og lager garn av det. Garnet blir gjerne solgt lokalt på gardsbutikker, julemarked og lignende.

Kjemper for ferieavløsertilskudd

Arild er leder av Hurdal sau og geit, men han er også engasjert i spørsmål knyttet til alpakkaoppdrett, blant annet gjennom alpakkaforeningen. Den har i dag rundt 300 medlemmer, men de fleste medlemmene har få dyr.

– Vi har jobba for å få ferieavløsertilskudd. Det har vi ikke i dag. Det er urettferdig at jeg får avløsertilskudd når jeg tar ferie om jeg har sau, men ikke når jeg har alpakka, sier han.

Powered by Labrador CMS