Kjedefil
Kjedefil

Lynkurs i filing av sagkjeder

Det er vår og høysesong for vedhogst. På flere nettsider går diskusjonen ivrig om fileteknikk for sagkjeder. Her viser vi deg noen tips som gjør filinga enklere.

Publisert

På leting i arkivet: En mer fullstendig artikkel om vedlikehold av både sverd og kjede sto i Bedre Gardsdrift nummer 3 fra 2014.

Finner du igjen dette bladet, står det flere tips der.

Det er med kjedefiling som med mors kjøttkaker: Det finnes mange meninger, mange varianter, og ingen fasit.

Noen filer kjedet motsatt veg, noen bruker spesielle sekskantfiler, og andre sliper med maskin. Men her viser vi deg hvordan kjedeprodusentene anbefaler at kjedet files med vanlig verktøy.

Riktig høyde i tanna:

Tanna til venstre er filt for dypt ned i kjedet. Tuppen av tanna peker da for mye framover, såkalt "haukenebb". Ei tann med haukenebb kan skjære ganske bra, men tuppen har lett for å knekke. Hvis tuppen knekker så skjærer tanna like dårlig som ei steinskjært tann.Tanna til høyre er mer korrekt.

Med filmal blir både høyde og vinkel riktig

Både platemaler og rullemaler gjør at fila får riktig høyde i tanna. Fil alle tennene på eine sida av kjedet først, så snur du fila i hendene og filer tennene på den andre sida. Når du flytter fram kjedet til neste tann så dra det alltid framover i normal skjæreretning. Da er risikoen mindre for å rive sund fingertuppene hvis taket glipper.

Riktig rytterhøyde:

Rytterne skal sørge for at tennene ikke skjærer for tjukke fliser. Etter hvert som tennene files og blir lavere, må rytterne files ned tilsvarende med ei flatfil. Hvis rytterne er for høye, får ikke tennene tak i noe treverk å skjære. Hvis rytterne files for mye så de blir for lave, blir flisene for tjukke, og kjedet går unødig tungt. Saga får gjerne også en vibrerende gange.

På kjedet på bildet over er rytterne filt unødig mye. Rytterne ligger her minst en millmeter lavere enn selve sagtennene. Motorsagmotoren vil da ikke klare å holde turtallet oppe. På en vedmaskin er motoren kraftigere, så der kan du tillate deg å file ned rytterne mer enn på motorsaga.

Bruk ei flatfil oppå ryttermalen så blir alle rytterne like høye.

Filing i skrustikka er best:

Med litt trening filer du kjedet ute i skogen mens du sitter skrevs over en stokk med saga fastklemt mellom knærne. De fleste filer imidlertid dårligere til ene siden, avhengig om de er høyre- eller venstrehendte. Blir tennene lengre på ene siden enn på andre, vil saga svinge i veden og stoppe halvveis nedi stokken. Ta i så fall et drag ekstra med fila på den keivhendte siden slik at alle tennene blir like lange. Etter hver arbeidsdag bør saga settes i skrustikka og files der, da er det lettere å file rett til begge sider.

Hvis ikke alle tennene er like lange vil saga svinge i veden eller hogge og vibrere.

Filing av vedmaskinkjeder:

Å file kjedet mens det sitter i vedmaskinen er vanskelig. På de fleste vedmaskiner er kjedet så innkapslet at du må file både opp-ned og bak-fram. Det er lettere å ta av kjedet og file det på et annet sverd.

Et tips er å ta et motorsagsverd og kappe av den bakre tredjedelen. Så setter du det korte sverdet i skrustikka og henger kjedet over sverdet. Heng noe tungt i kjedet, som f.eks. en rørtang, så holder kjedet seg stramt under filinga. Det er lettere å dra kjedet bortover sverdet hvis du henger det på motsatt veg, slik at kjedetrinsa kommer i bakenden.

Få med deg del to av lynkurset: Motorsagfiling del 2: - Sverdet

I hvert nummer av Bedre Gardsdrift får du praktiske tips fra verkstedet.

Gå ikke glipp av neste utgave.

Bli abonnent du også.