Blendet av arbeidslys

Med lyset rett i øynene

En leser ringte inn og ba oss sette fingeren på traktorførernes misbruk av arbeidslys.Vi kunne berolige ham med at artikkelen allerede var underveis til hans postkasse!

Publisert

Du ser alt, men bilføreren ser ingenting.

I årets første nummer av BG tar vi for oss noe av regelverket for lysutstyr og lysbruk. Mange av reglene er fleksible og / eller uklare, og føreren må utvise skjønn. Eller sagt på en mer folkelig måte, «bruke sunt bondevett».Men der det finnes rom for skjønn, der finnes det også rom for diskusjon.

Det begynner om høsten Straks høstkveldene begynner å bli mørkere kommer problemet: Traktorer på vegen i mørket med bakmonterte redskaper som plog eller stubbharv. Slike redskaper mangler vanligvis både egne lys og reflekser, og traktorføreren lar gjerne arbeidslysene bakover stå på for å synliggjøre redskapet for andre trafikanter. Resultatet er oftest det stikk motsatte. Billister som kommer bakfra ser ikke harva, de ser bare 4-6 kraftige arbeidslys. At billistene ikke ser den bakmonterte harva i alt lyset er allikevel ikke det verste. Det virkelig farlige er at de ikke ser om det er trygt å kjøre forbi traktoren! Arbeidslysene foran på traktoren skal heller ikke brukes under vegkjøring. Møtende billister får gjenskinn i frontruta, og de ser kanskje ikke eventuelle fotgjengere på vegkanten.Slå derfor av alt unødig lys under vegkjøring. Det er bare du selv som får bedre sikt, alle andre blir blendet!

Blink-blink-blink overalt

Bryteren til varsellys skal brukes ofte.

Blinkende varsellys som rotorlamper og lysbjelker blir også misbrukt. Det blinker overalt, også da 2-3 traktorer står på tomgang foran en bensinstasjon. Dette gjør at andre trafikanter mister respekten for blinkende lys. Hvis kjøretøyet ikke er over 2,60 meter bredt, eller kjører avvikende i forhold til annen trafikk, skal varsellysene kort og greit slås av. Bryteren for varsellysene burde være den mest brukte på en brøytetraktor, symbolet kunne gjerne vært utslitt etter et par sesonger!

Powered by Labrador CMS