Isriverskuffe
Isriverskuffe

Isriverskuffe for traktor og hjullaster

YVP i Sverige lanserte i fjor en smart skuffe med isriverfunksjon.  Et riverstål ved bakveggen gjør at skuffa fylles opp bakfra under kjøring.  

Publisert Sist oppdatert

Skuffa har rivestål både på tåa og hælen

Å utvikle ekstrautstyr til anleggsmaskiner er tradisjon i Sverige. Mange kreative løsninger har kommet fra nabolandet i øst, utstyr som øker bruksområdet på maskinene og gjør det lettere å utnytte dem hele året. Hardpakket snøsåle

Alle som brøyter snø, for seg selv eller andre, kjenner problemet: Ofte rekker trafikken å pakke ned en snøsåle som snøplogen ikke klarer å fjerne. Å skrape løs hardpakket snø med frontlasteren kan være en risikosport. Det blir nesten som å løpe med en barkespade foran seg og sette den mot bakken. Hvis du i det hele tatt klarer å presse skuffekjeften under islaget får skuffa ofte så godt tak at det blir bråstopp. Og den snøen skuffa river løs kommer ikke opp i skuffa, den renner bare ut til sidene.

Ostehøvelprinsippet

Ostehøvelen er en norsk oppfinnelse, gjort av en snekker. Selvfølgelig ble han inspirert av høvelen han høvlet treverk med. Det samme prinsippet brukes på YVP’s isriverskuffe. Bakerst i skuffebunnen sitter et perforert isriverstål, som leder snøen / isen gjennom en spalte opp i skuffa. Skuffa blir dermed selvlastende. Den fylles opp av snø bakfra mens du kjører framover. Du legger bare skuffa nedpå med «hælen» i bakken og fronten så vidt over isen, og kjører avgårde. Siden riverstålet sitter bakerst, nærmest traktoren, får du mer vekt på det, og faren for at skuffa hogger og vrenger seg framover er langt mindre enn med ei vanlig skuffe. Skuffa har også et riverstål i fronten så den kan angripe større ishauger på tradisjonell måte.

Det bakre riverstålet fører snøen opp i skuffa gjennom en spalte.

Hjullaster og traktor

Det ligger selvfølgelig i kortene at en hjullaster egner seg bedre til dette arbeidet enn en traktor. Hjullasteren er tyngre og har et mye kraftigere lasteraggregat som tåler mer juling.Skuffa produseres i fire størrelser, fra to meters bredde opp til drøyt tre meter. De tre største modellene har Volvo BM-redskapsfeste. Den minste skuffa er beregnet for traktor og har SMS / Trima-feste. YVP-produktene markedsføres i Norge av Alfreds Maskin i Bodø.

Du kan se produsentens egen youtube-video av riverskuffa her: