MF 4610

Hemmelig frihandelsavtale berører maskinprodusentene

EU og USA gjennomfører hemmelige forhandlinger om en frihandelsavtale, kalt TIPP. Nå vil EU ha innspill fra maskinprodusentene med tanke på felles regler i EU og USA.

Publisert

Industrien er den store pådriveren for TIPP, fordi felles regelverk vil gi enklere produksjon og omsetning av varer og tjenester på tvers av kontinenter. I dag har europeiske og amerikanske traktorer ulike krav til blant annet lys.

TIPP står for Transatlantic Trade and Investment Partnership og fremforhandles i største hemmelighet. Om avtalen blir vedtatt, vil store selskaper få økt makt på bekostning av folkevalgte, hevder kritikerne. Selv om det aller meste av innholdet er hemmelig, dukker det opp sporadiske drypp om hva vi kan vente oss. Nå viser det seg at avtalen også vil berøre landbruksmaskinprodusentene.

EU har nemlig invitert organisasjonene for de europeiske landbruksmaskinprodusentene (CECE og CEMA) til å komme med eksempler på lovgivende og tekniske avvik innen produksjon og omsetning av landbruksmaskiner i Europa og USA. EU ønsker at felles regler på begge sider av Atlanterhavet skal bli et av resultatene av forhandlingene. Dermed vil maskiner og redskaper som er godkjent i EU, automatisk være godkjent i USA, og motsatt.

Utslippskrav er et av punktene CEMA mener det må gjøres noe med. Organisasjonen frykter at USA ikke vil implementere EUs "Steg V" utslippskrav, som EU har vedtatt. Det er heller ikke noen forpliktende koordinering om når nye utslippskrav skal innføres.

Felles regelverk vedrørende sikring og merking av maskiner står også på ønskeslita til CEMA. I Europa må produsentene følge maskindirektivet (CE), noe som gir trygghet for både bruker og produsent. I USA er det er opp til den enkelte produsent å sikre og merke maskinene. Dermed er terskelen for sivile søksmål lav ved ulykker, og det er produsenten som har bevisbyrden for at maskinen er sikker.

Powered by Labrador CMS