Stormfelt skog.jpg

Advarer mot stormskog

De siste ukene har stormene Nina og Mons ødelagt store skogsområder i Norge. Trond Leet fra Arbeidstilsynet frykter omkomne i oppryddingen av vindfelte trær hvis man ikke bruker riktig verneutstyr.

Publisert

Har du ikke verneutstyr, går du ikke i skogen med motorsag. Stort mer er det ikke å si om akkurat det.

Riktig verneutstyr er en selvfølge.

- Å rydde opp i en stormfelt skog er ikke for hvem som helst. Det har vært mange dødsulykker opp gjennom årene, og jeg frykter at flere liv vil gå tapt hvis man ikke bruker riktig verneutstyr og har gjennomført en dokumentert opplæring på forhånd sier seniorinspektør Trond Leet, som har ansvar for skogbruket i Arbeidstilsynet Indre Østland, i en pressemelding motorsagleverandøren Stihl har sendt ut.

Se også: Stormfelt skog er ekstremt farleg

Frykter for privatpersoner

Alle bønder og andre som er selvstendig næringsdrivende må følge alle forskrifter om verneutstyr, og har også krav om dokumentert opplæring. Privatpersoner, derimot, er ikke underlagt noe regelverk.

- Vi ser stadig eksempler på privatpersoner som er ute for å rydde opp etter uvær med motorsag og dongeribukse, for eksempel. Dessverre er kunnskapen om riktig verneutstyr dårlig hos mange, men det ønsker vi å gjøre noe med, forteller markedssjef hos Andreas Stihl AS, Pål Virik Nilsen.

Motorsag = bruk verneutstyr

- Skal du bruke motorsag, er vernesko/vernestøvler, vernebukse, hansker, jakke og hjelm med visir og hørselsvern en selvfølge. Det vet alle våre profesjonelle brukere, men dessverre er denne kunnskapen mangelfull hos mange privatkunder, sier Nilsen.

Gå aldri alene

Trond Leet oppfordrer også folk til å være ekstra forsiktige i stormfelt skog, og helst ikke gå alene.

- I dag har veldig mange sin egen motorsag, og det er vel og bra. Men vindfelte trær kan være farlige. Du må planlegge og gjøre en risikovurdering på forhånd.

Trær som ligger på bakken kan se uskyldige ut, men det er lite som skal til før enorme krefter kan bli utløst.

- Aller best er det at profesjonelle folk tar av seg ryddingen. De har krav om dokumentert opplæring og riktig verneutstyr, og de risikerer å bli bøtelagt hvis de ikke holder seg til forskriftene, sier Leet.

Gå på kurs!

I forbindelse med store stormskader arrangeres det som regel egne kurs i handtering av stormstadd skog i de aktuelle områdene. Det er sterkt å anbefale å ikke gå i skogen før du har gjennomført et slikt kurs. Om du har vært på kurs tidligere, er det vanligvis smart å delta likevel, for å oppdatere kunnskapen.

Powered by Labrador CMS