Grønnsaker og frukt på ett brett

2014 et godt, grønt år

Produksjonen av grønnsaker på friland og i veksthus var 190 000 tonn i fjor – en økning på 10 prosent fra 2013. Frukt og bær økte med nærmere 30 prosent hver.

Publisert

Norsk fruktdyrking hadde et kronår i fjor. Illustrasjonsfoto fra Ulvik i Hardanger.

Fra 2013 til 2014 steg produksjonen av grønnsaker på friland med 15 3000 tonn til 158 400 tonn, mens produksjonen i veksthus økte med 1300 tonn til 31 000 tonn, melder Statistisk sentralbyrå.

Gulrot, løk, agurk og tomat topper

Gulrot sto for en tredel av totalavlinga på friland, mens kepaløk utgjorde 14 prosent. Agurk og tomat dominerer fortsatt i veksthus og utgjorde henholdsvis 51 og 44 prosent av totalavlinga innomhus.

Eple og pære opp, plomme ned

Totalavlinga av frukt var 15 800 tonn i 2014 mot 12 200 tonn året før. Produksjonen av eple var 13 200 tonn i 2014, noe som utgjør en økning på 3400 tonn fra 2013.

Pære økte med knapt 200 tonn til 340 tonn fra 2013 til 2014. Plommeproduksjonen gikk ned med 100 tonn til 1400 tonn.

Jordbær og bringebær enerådende ute

Bærproduksjonen på friland økte med 2500 tonn til 11 500 tonn fra 2013 til 2014. Jordbæravlinga utgjorde hele 73 prosent av den totale bæravlinga i 2014, mens bringebær sto for 22 prosent.

Avling av frukt, hagebær og grønsaker. Tonn
2014Prosent endring fra
2013 - 20142009 - 2014
2014Prosent endring fra
2013 - 20142009 - 2014
Frukt15 76729,6-8,2
Hagebær11 50628,0-14,8
Grønsaker189 4119,61,5

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Powered by Labrador CMS