Utegris

I framtida eter grisen gras

Danske forskere har funnet ut at enmaga dyr som svin og høns kan nyttiggjøre seg et proteinfôr fra gras og andre grønnvekster.

Publisert

Forsker Lene Stødkilde og en kollega presenterte nylig den grønne protein-juicen utvunnet av grønn biomasse. Foto: Århus universitet

Molekylærbiolog Lene Stødkilde på forsøkssenteret Foulum, som er en del av Århus universitet, er i full gang med å teste ut proteinfôr som er utvunnet av rødkløver, hvitkløver, lucerne og raigras. Foreløpig er det rotter som smaker seg gjennom de ulike proteinproduktene, men på sikt skal de brukes på svin og fjærkre.

Kan erstatte importert soya

Lykkes hun med forsøkene sine og dersom metoden kommer til å fungere i praksis, blir det mulig å erstatte importert soya med protein produsert på danske gras- og kløvermarker. Etter at proteinet er utvunnet, vil et nytt energianlegg på forsøkssenteret lage bioolje av plantematerialet som blir igjen, den såkalte pulpen.

Inneholder høyverdige aminosyrer

Ikke bare kan kløvergras-proteinet produseres lokalt, det har også en bedre aminosyresammensetning enn soyaproteinet. Det gjelder de essensielle aminosyrene, spesielt de svovelholdige, methionin og cystin. Dette er meget positivt i forhold til fôring av enmaga dyr, konstaterer Stødkilde.

Protein i pulverform

De enmaga dyrene kan i motsetning til drøvtyggerne ikke utnytte graset under naturlige forhold på grunn av det høye fiberinnholdet. Men med Stødkildes metode blir proteinet skilt ut i en grasgrønn juice, som kan dampes inn til et fast pulver.

Varmebehandling eller fermentering?

Det finnes forskjellige metoder for å utvinne proteinet av biomasse. Stødkilde bruker varmebehandling. En annen metode som økologene sverger til, nytter mjølkesyrebakterier i en fermenteringsprosess. Varmebehandling er nok mest effektiv, men energikrevende. Med mjølkesyrebakteriene oppnås det til gjengjeld en bedre smak på fôret.

Det at de to utvinningsmetodene kjøres side om side på Foulum, gjør at det blir lettere å sammenlikne dem.

100 tonn gras skal bli til juice

Forskerne som nytter den økologiske fermenteringsmetoden har allerede testa ut proteinfôr basert på rødkløver til høns med suksess. Denne høsten kommer den store lakmustesten. Da skal 100 tonn etterslått fra en bonde i Randers omskapes til grønn juice på Foulums forsøksanlegg.

Håpet er at forsøket skal munne ut i en metode som kan oppskaleres og tas i bruk av en fôrprodusent om kort tid.

Powered by Labrador CMS