Sprøytemidler og tungt arbeid øker risikoen for ALS
Risikoen for å få nervesykdommen ALS øker kraftig hvis du eksponeres for sprøytemidler, tungt arbeid og muskelskader.
Eksponering for sprøytemidler øker risikoen for å utvikle ALS. Illustrasjonsfoto: Colorbox
Den uhelbredelige nervesykdommen ALS fikk stor oppmerksomhet i fjor sommer da internasjonale kjendiser helte bøtter med isbiter over hodet for å samle inn penger til forskning på sykdommen. Nå er den i søkelyset igjen, denne gangen etter at forskere i Sverige ser en årsakssammenheng mellom ALS, tungt arbeid og sprøytemidler.
Plantevernmidler dobler risikoenMan har tidligere mistenkt at det er en sammenheng mellom å bli utsatt for sprøytemidler brukt i landbruket og ALS. En ny gjennomgang av forskningen som finnes på området kan nå ha bekreftet at det er hold i denne mistanken.
– Eksponering for kjemikalier, særlig plantevernmidler, fordobler risikoen for ALS, sier Lars-Gunnar Gunnarsson, assisterende professor ved Örebro universitet.
" Tungt arbeid og muskelskaderHan har sammen med professor Lennart Bodin gått gjennom eksisterende studier som ser på ALS og arbeidsmiljø og laget en metaanalyse. Mens de ikke kunne se noen klar forbindelse mellom ALS og eksponering for elektrisk arbeid og elektromagnetiske felt, fant de sammenheng på andre felt.
– Fysisk aktivitet i arbeidet og på fritiden ser ikke ut til å påvirke risikoen for å rammes av ALS. Derimot virker det som tungt og langvarig muskelarbeid øker risikoen for ALS, særlig i kombinasjon med muskelskader og arvelige anlegg for sykdommen, sier Gunnarsson.
Det er indikasjoner på at tungt arbeid alene ikke er nok for å øke risikoen for å utvikle ALS, men at det skjer i kombinasjon med andre eksponeringer. Dette kan for eksempel være muskelskader, som nevnt over, eller sprøytemidler. Også røyking øker risikoen for ALS.
Hva er ALS?ALS står for amyotrofisk lateralsklerose og er en nevrologisk sykdom som angriper motoriske nerveceller i ryggmarg og hjerne. Rundt 3-400 lever med sykdommen i Norge, men det nøyaktige omfanget er ikke kjent. Sykdommen rammer noe flere menn enn kvinner og godt voksne mer enn unge.
Sykdommen kan per i dag ikke helbredes, og levetiden er dessverre kort for de som rammes. En studie utført ved Molde sykehus og publisert i 2011 viste at levetiden med ALS for norske pasienter i snitt var 18 måneder fra diagnosen ble stilt. Dette kan imidlertid variere mye, og en del lever betydelig lenger enn dette.
Det finnes i dag to foreninger for pasienter med ALS og deres pårørende, Alltid litt sterkere og ALS norsk støttegruppe.
"