ListhaugBioforsk

– Påstandene om meg er usanne

Landbruksminister Sylvi Listhaug var invitert til Bioforskkonferansen for å tale om landbrukets verdiskapning. Hun benyttet anledningen til å ta et oppgjør med det hun mener er usanne påstander.

Publisert

Sylvi Listhaug åpnet Bioforskkonferansen. Foto: Sesselja Bigseth

– Påstanden om at jeg bare er opptatt av stordrift, er usann. Jeg er opptatt av at alle skal få muligheter til å utvikle sin gård med de ressursene de har, sa Listhaug, før hun tok for seg påstanden om at hun ikke kan kjenne landets geografi.

– Men hvis dere hører på dialekta mi, hører dere at jeg er ikke fra det flate Østlandet. Men jeg har kommet til en anerkjennelse mens jeg har vært ute og reist, og det er at det er ikke størrelsen det kommer an på om du klarer å lage et levebrød av gården, men hvordan du klarer å utnytte de ressursene og mulighetene du har.

Ikke vent på incentiverListhaug var særlig opptatt av mulighetene som tilleggsnæringene i landbruket gir.

– Det er ingen sektor i matmarkedet som øker så mye som lokalmat. Reiseliv er et annet eksempel hvor det finnes store muligheter.

Samtidig rettet hun en pekefinger til de som har ventet på incentiver fra myndighetene.

–Jeg tror det også har vært slik gjennom mange tiår at mange har ventet på at det skal komme et opptrappingsvedtak. Det er på tide å erkjenne at det ikke vil bli slik. Det var ikke slik under åtte år med Senterpartiet, og det kommer ikke til å bli sånn nå eller senere. Derfor er det den enkelte som eier gården å utnytte de ressursene de har, og vår oppgave som politikere å tilrettelegge for at de skal klare det, sa Listhaug.

Effektiviseringen må fortsetteLandbruksministeren løftet fram den enorme effektiviseringen som har foregått i landbruket i Norge i mange år, og påpekte at den effektiviseringen må fortsette ufortrødent videre.

– Skal vi henge med videre, er vi avhengige av å bli konkurransedyktige, også innen denne sektoren. Da vil landbruksforskningen være en viktig del av det, sa Listhaug.

Når Bioforsk nå skal slås sammen med NILF og Skog og landskap, er det naturlig å spørre om hva skal landbruksforskningens framtidige bidrag være. Her hadde Listhaug fire punkt.

– Det skal bidra til økt matproduksjon, bedre lønnsomhet, ivareta kvaliteten på mattrygghet, og til innovasjon og alternativ næringsutvikling, sa Listhaug.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS