Ordnung muss sein!

Tyskere er kjent for å ha orden i sysakene, men de stoler ikke på menneskets hukommelse alene. På en moderne fabrikk blir manuelle operasjoner derfor overvåket elektronisk.

Publisert

I moderne industriproduksjon er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Hver eneste bevegelse skal være gjennomtenkt på forhånd. Verktøy som betjenes manuelt er ofte tilkoblet elektroniske sensorer som overvåker arbeidet. Hvis en av montørene glemmer å utføre en operasjon får han et varselsignal, og samlebåndet går ikke videre. Dette er ikke unikt for Claas, for tilsvarende systemer finnes over hele verden. Men bildene fra slåmaskinproduksjonen hos Claas i Bad Saulgau er et godt eksempel på hvordan de sikrer seg mot slurv og forglemmelser.

Ved siden av den røde limflaska sitter en fotocelle.

Fotocelle på limflaska

På en skiveslåmaskin har hver knivtallerken sin egen akseltapp som stikker opp fra slåttebjelken. Akseltappen og lagerhuset holdes sammen av en stor mutter, som er sikret med Loctite låsevæske. Hvis operatøren glemmer å påføre låsevæske i gjengene før monteringen, kan muttera løsne. Flaska med låsevæske har derfor sin faste plass i et stativ med en innebygd fotocelle. Hvis ikke fotocella har registrert at flaska har vært ute av stativet, og deretter satt på plass igjen, nekter muttertrekkeren å starte.

Strekkode som i butikken

Montøren som skrur sammen topp- og bunndelen av slåmaskinbjelken må trekke til mange bolter rundt kanten. Tiltrekkingen gjøres ikke for hånd, for da er det fort gjort å glemme en bolt eller to. Montøren bruker derfor en elektronisk styrt muttertrekker som ikke bare drar til med riktig moment, den teller også antall bolter. På hver maskin som skal monteres henger en merkelapp med en strek-kode. Hver gang maskinen ankommer en ny stasjon på samlebåndet må montøren scanne strek-koden med en kodeleser. Dermed får muttertrekkeren automatisk beskjed om hva slags maskin som kommer, så den innstiller seg på riktig tiltrekkingsmoment. Den vet også hvor mange bolter som skal trekkes til før det blir grønt lys til å sende maskinen videre i monteringen.

Muttertrekkeren henger i et stativ så den blir "vektløs", og den vet selv hvor hardt den skal dra boltene.
Powered by Labrador CMS