Rådgiver og bonde

La rådgiveren provosere deg!

Rådgiveren er den personen som best kan utfordre deg til å heve ambisjonene som bonde og stille spørsmål ved det du gjør i dag. På den måten kan du styrke kompetansen din og forbedre drifta på garden.

Publisert

La rådgiveren utfordre deg på alle deler av drifta. Foto: colourbox.com

Dette er én av konklusjonene i den nye Bygdeforskning-rapporten «Rådgivning til bonden – et innspill om behov og utfordringer» av Egil Petter Stræte. Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Kompetanseløft trøndersk landbruk og med finansiering fra fylkeskommunene i Sør- og Nord-Trøndelag.

Rådgiver – med fare for å forskreve seg?

Rådgiverne har en krevende oppgave i dag. De skal imøtekomme et stort spenn i kunnskap hos bøndene. Om lag halvparten av norske bønder har ingen landbruksfaglig utdanning, ifølge Bygdeforsknings Trendundersøkelse. Samtidig er det en gruppe bønder som har toppkompetanse på sin produksjon, og som stadig søker ny kunnskap og forventer at rådgiverne skal bidra med nyttig kunnskap. De organisasjonene som tilbyr råd må både handtere etterspørsel etter spisskompetanse og etter basiskunnskap.

Mye kunnskap samlet i få hoder

Utredningsrapporten er et bidrag til en diskusjon om hva den «framoverlente» eller «profesjonelle» bonden kan ha behov for av rådgiving i framtida.

Generelt er bøndene rimelige fornøyde med rådgivingstjenester, ifølge intervjuer med bønder fra ti gardsbruk i Trøndelag, men det er noen klare meldinger om det motsatte. Noen slike utfordringer for rådgivingsvirksomheter er å kunne tilby jevn, høg kvalitet på tjenestene og med stor nytteverdi for bøndene.

Det er også en betydelig sårbarhet knyttet til at enkeltpersoner i rådgivingstjenestene innehar mye av kompetansen aleine.

Andre utfordringer er knyttet til bøndenes kompetansegrunnlag for å gjøre bruk av rådgiving, rådgivingas kompetanse, kapasitet, organisering og nyskapingsevne.

Her er resepten på et bedre rådgivingsapparat

På bakgrunn av undersøkelsen foreslås flere tiltak:

  • Fortsette arbeidet med utdanning og kompetanseutvikling hos bønder.
  • Videreutvikle jordbruksfaglig spisskompetanse blant rådgivere og andre kunnskapsaktører.
  • Gjennomføre mer og bedre evaluering av rådgivingstjenester.
  • Bedre kvalitetssikring av faglige råd og forbedre rutiner for å unngå kompetansehull i rådgivinga.
  • Motivere og tilrettelegge for oppdatering og utvikling av både faglig kompetanse og formidlingskompetanse hos rådgiverne.
  • Nye aktuelle fagtema som kan utvikles og styrkes: Bonden som menneske i jordbruksdrifta (strategier, driftsledelse, HMS), driftsøkonomiske analyser, samordna gardsbesøk, rådgiving om bruk av gardens totale ressurser, dyrehelse i større fjøs
  • Utprøving av nye rådgivingsmodeller og metodikk.
  • Styrke samarbeid med norske forskningsmiljøer om forskningsformidling.
  • Styrke samarbeid med utenlandske rådgivingsmiljøer om tjenesteutvikling.
  • Styrke samarbeid med utdanningsinstitusjoner om videreutdanning.
Powered by Labrador CMS