Jøtul 4

Blås kulda mot ovnen

Er det golvkaldt på hytta eller i huset? Ei enkel bordvifte på golvet gir jevnere varme og raskere oppvarming.

Publisert

Skal du tilbringe vinterferien eller påsken på ei strømløs hytte, får du ikke så mye nytte av dette tipset. Men de som har tilgang på strøm bør lete i kottet eller kjelleren, om de har ei bordvifte stående. Vifta, som ellers virker svalende på varme sommerdager, gir raskt varme i de kaldere rommene. Men det er ikke likegyldig hvordan du plasserer vifta. Eller viftene.

Vifta skal "pumpe" kald luft rett mot ovnen.

Hjelp sirkulasjonen Alle vet at varm luft stiger oppover. Å sette opp ei vifte for å øke luftsirkulasjonen er godt kjent for de fleste. Men har du tenkt over hvilken veg vifta bør blåse? Det høres naturlig ut å sette vifta slik at den blåser varmen vekk fra ovnen og utover i rommene. I så fall bør du plassere vifta høyt oppe, f.eks. oppå et skap, slik at den får tak i den varmeste lufta og sprer den utover. Men fremdeles vil den varme lufta prøve å legge seg øverst i rommet, og det er fortsatt kaldt nærmere golvplankene. Derfor vil du få enda bedre effekt av vifta hvis du gjør motsatt, og setter den nede på golvet.Blås bort kulda Sett gjerne vifta i det kaldeste hjørnet, og la den blåse kald luft i retning mot ovnen. Ikke la vifta pendle fra side til side, men la den blåse rett mot ovnen hele tida. Ved ovnen vil den kalde lufta bli oppvarmet og stige mot taket. Etterhvert vil det oppstå en sirkulasjon som går rundt og rundt som et usynlig hjul. På den måten vil du "tømme" golvet for kald luft, som da blir erstattet av varm luft ovenfra. Hytta vil bli raskere varm på denne måten. Ikke bare får du spredd varmen, men det at du blåser kald luft på vedovnens overflater øker også ovnens varmeeffekt. Det går rett og slett mer varme ut i rommet og mindre varme ut i pipa.

Ei vifte i døråpningen vil suge kald luft vekk fra golvet i gangen.

Sett vifta i døråpningenHar du et rom som mangler varmekilde? Er det for eksempel glovarmt i stua, men kaldt i gangen eller på det innerste soverommet? For å få opp temperaturen i det kalde rommet, så bør du sette vifta midt i døråpningen. Og nå er retningen viktig. Ikke prøv å blåse varmen inn i det kalde soverommet. Det vil fungere, det også, men det vil ta mye lenger tid. La i stedet vifta blåse den kalde lufta ved golvet ut av rommet. Det vil da strømme inn varm luft øverst i døråpningen, og varmlufta vil raskt synke ned mot golvet. Har du ikke prøvd dette før, så vil du bli postivt overrasket!

Powered by Labrador CMS