New Holland CR 10.90_3

Verdens største skurtresker

New Holland lanserte i går verdens første klasse 10 tresker. Mer viktig for Norge er minstemann, TC 4.90, som etterfølger TC5050.

Publisert

New Holland toppmodell, CR 10.90, i tysk hveteåker.

Med 653 hk på ryggen, to rotorer og 12,5 meter bredt skjærebord, proklamerer New Holland at deres nye CR 10.90 er verdens største skurtresker og den første i klasse 10. Skurtreskere plasseres i ulike klasser basert på motoreffekt og rensekapasitet. Den nye CR-serien består av seks modeller, fordelt på klassene 7, 8, 9 og 10, der første siffer angir klassen, eksempelvis CR7.90, CR8.80, CR9.80 og CR10.90.

Den nye CR-serie 15 prosent høyere kapasitet enn de utgående modellene. En såkalt dynamisk materotor som mater de to hovedrotorene skal bidra til redusert effektbehov på hovedrotorene og dermed økt kapasitet. Rotorene har også fått en ny utforming som bidrar til mer effektiv og skånsom rensing, i tillegg til at de takler fuktige forhold bedre. Treskeren er også utviklet for faste kjørespor med senteravstand på 12 meter, og er naturlig nok utstyrt med autostyring for å kunne utnyttes 100 prosent.

Motoren, en FPT Cursor 16 Tier4 motor med 653 hk, er kåret til Diesel of the year 2014. Den sekssylindrede motoren på 16 liter har samme ytelse som en tradisjonell 18-liter, men er størrelsesmessig lik en 13-liter. Motoren er en ren SCR-motor.

Både skjærebord og tømmerør er tilpasset faste kjørespor med c-c på 12 meter.

CR 10.90 har fjæret belteunderstell som standard, der hovedhjulene foran og bak er løftet noe opp. Det betyr at treskeren til vanlig kun hviler på de fire midtre støttehjulene. Hvis underlaget blir mykt, og etterhvert som korntanken fylles, vil også disse hjulene være med å bære treskeren. Selv djupe og breie sprøytespor var knapt merkbare da vi krysset disse på tvers. Vekta på treskeren sier ikke New Holland noe om, men korntanken rommer 15 927 liter og dieseltanken er på 1,3 kubikkmeter, så bare der er det noen kilo.

New Holland ser ikke bort fra at en av de mindre CR-modeller finner veien til Norge år om annet, men CR 10.90 forventer de ikke å se her på berget. I Danmark, som bugner over av store treskere, snakker de kun om en håndfull i året. Hovedmarkedene er Nord-Amerika og Øst-Europa med nærmest endeløse jordet. Prøvekjøringen av CR 10.90 skjedde på et typisk jorde for denne treskeren, en tilnæremt kvadratisk hveteåker på 1500 dekar, der avlingsmålerne viste inntil 900 kilo/dekar.

New Hollands minste tresker heter nå TC 4.90.

Nederst i produktprogrammet er det også en helt ny tresker, TC4.90, som ersatter dagens TC5050. Dette er som modellbetegnelsen avslører en klasse fire tresker med fire ristere. Under de gule skjermene finner vi teknologi fra New Holland større ristertreskere. Hytta er den samme som ble lansert på TC5000-serien i fjor.

Bedre Gardsdrift har prøvekjørt både CR 10.90 og TC 4.90. Du kan lese mer om disse to og andre treskernyheter fra New Holland i Bedre Gardsdrift nr. 6, som kommer ut i slutten av august.

Powered by Labrador CMS