vedkjøring

Forventer økt etterspørsel etter ved

Etterspørselen etter ved kan øke kraftig de neste ti årene. Likevel advarer Norsk Varme mot strømavhengighet.

Publisert


Norsk Varme og Norsk Bioenergiforening (Nobio) har fått utarbeidet en rapport om energibruk i Norge fram mot 2025, med et spesielt blikk på strømregning og forbruk av ved. Der kommer det fram at veksten i konsum av peisved kan komme til å øke fra 27 000 tonn til 237 000 tonn de neste ti-tolv årene.

Forklaringen til dette er at det er ventet en kraftig befolkningsvekst i Norge, noe som gir behov for nye boliger. I rapporten anslår man at det kan komme rundt 350 000-400 000 nye boenheter i Norge de neste ti-tolv årene. Hvis disse boenhetene benytter vedfyring slik som dagens boliger gjør, vil altså vedforbruket kunne få en kraftig vekst.

" Må bygge med pipeLikevel sender Norsk Varme i dag ut en pressemelding der de advarer om at strømavhengighet kan kvele vedfyringen. Årsaken er at de frykter at nye boliger skal bygges uten mulighet for ildsted.

– Lave strømpriser nå er en trussel for hvilke vaner vi legger oss til og hvordan vi velger å varme opp husene våre. I bransjen opplever vi at utbyggere kutter ut pipe og ildsted for å spare byggekostnader, sier styreleder i Norsk Varme, Merethe Halvorsrød.

Skatt på vedEn annen utvikling der er vel verdt å følge med på for norske vedprodusenter, er det som skjer i Danmark nå. Fra våren av vil den danske regjeringen innføre fyringsskatt på ved mens avgiftsstigningen for fossile brensel skal dempes. Ikke uventet har det møtt stor motstand, og flere advarer om at avgiften kan føre til at folk velger å brenne andre, og mer forurensende ting, i ovnene.

Avgiften skal trappes gradvis opp, og når den når toppnivået, vil det ifølge danske Ingeniøren tilsvare drøye tre hundre kroner ekstra for en kubikkmeter bjørk. Det vil imidlertid ikke være avgift for ved som kjøpes i utlandet til privat bruk, så kanskje blir den nye trenden at danske skiturister plukker med seg ved på veien hjem?

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS