iskrem
iskrem

Vi importerer stadig mer iskrem

I årets ni første måneder har vi importert iskrem for 85 millioner kroner. Det er særlig dyr, utenlandsk is som blir tatt inn. Men andre varegrupper følger godt opp.

Publisert

Vi lar italiensk "gelato" være eksponenten for den dyre iskremen vi importerer fra utlandet. Foto: colourbox.com

Importen av sjokolademasse, yoghurt, pasta, deiger og sukkervarer økte også. Totalt ble de importert 278 471 tonn såkalte RÅK-varer i de tre første kvartalene i år. RÅK-varer er industrielt bearbeidede jordbruksvarer som er regulert i EØS-avtalen. Verdien av importen var 5,8 milliarder kroner, noe som er ti prosent mer enn i tilsvarende periode i fjor, melder Landbruksdirektoratet.

Vi importerer mest fra Sverige…

Sverige er det landet Norge importerer klart mest RÅK-varer fra. 27 prosent av importen kommer herfra. Neste land på lista er Tyskland, som står for 13 prosent av importert mengde. Totalt kommer 92 prosent av importen i utvalget fra EU.

… og eksporterer mest til Sverige

Samtidig ble det eksportert tre prosent mer RÅK-varer ut tredje kvartal 2014 enn i tilsvarende periode i fjor. Verdien av eksporten økte med åtte prosent. Totalt ble det eksportert 23 600 tonn til en verdi av 501 millioner kroner. Det er først og først og fremst økt eksport av sjokolade og øvrig bakverk som drar opp mengden.Sverige er klart største mottaker av norskproduserte RÅK-varer. Nesten 60 prosent av all eksport havner hos söta bror. Danmark er nest største mottaker, 12 prosent av eksporten havner hos våre naboer i sør.