Utreder gardssalg av alkohol
Regjeringen har bestilt en utredning som skal se på hvordan det kan åpnes for salg av alkoholholdig drikk som inneholder over 4,7 volumprosent alkohol direkte fra småskalaprodusenter.
Nils Lekve i Ulvik produserer både sider, hetvin og brennevin på eple og skulle gjerne solgt produktene til dem som kommer på gardsbesøk. Her med sin eplekonjakk, lagret i tre år på eikefat.
Formålet med utredningen er å få en EØS-rettslig vurdering av hvordan dette kan skje uten å komme på kant med dagens omsetning gjennom Vinmonopolet og EU-regler. Regjeringen vil om nødvendig jobbe for å forandre EU-regelverket på dette området.
Utredningen vil bli foretatt av professor Finn Arnesen og professor Fredrik Sejersted ved Senter for europarett og skal være ferdig 1. oktober 2014.
Har vi hørt det før?
Vi tar ikke munnen for full når vi sier at de tre siste landbruksministerne før Listhaug lovte å gjøre noe med dette misforhold. På en side blir bønder oppfordret til å skape nye nisjenæringer i bygdene, men samtidig hindrer et rigid regelverk dem fra å selge lokalprodusert alkohol med høyere alkoholprosent enn 4,7 fra gardene sine. De besøkende må gjerne få prøvesmake varene, men skulle de falle i smak, er det ikke lovlig å bringe flaskene utenfor garden.
Men denne regjeringen, akkurat som de foregående, ønsker ikke å tukle med dagens Vinmonopol-ordning. Fortsatt skal alkoholholdige drikker over 4,7 prosent selges gjennom Polet.
«Feil» departement
Det er ikke Landbruks- og matdepartementet, men Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) som har bestilt en utredning av spørsmål knyttet til åpning av salg av alkoholholdig drikk direkte fra nisjeprodusenter.
Med salg fra nisjeprodusent er det snakk om salg ved eget produksjonssted av egenprodusert alkohol som del av stedets helhetlige karakter og salgstilbud. Dette vil omfatte såkalt gardssalg.
Ja takk, litt begge deler!
- Regjeringen vil føre en politikk som gir næringslivet økt konkurransekraft og dermed mulighet til å skape større verdier. I regjeringsplattformen vil vi åpne for produktprøver og begrenset alkoholsalg direkte fra småskala-produsenter og om nødvendig jobbe for å endre EU-lovgivningen på feltet. Samtidig framgår det av samarbeidserklæringen at hovedlinjene i alkoholpolitikken skal ligge fast, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) under årsmøtet til Bryggeri- og Drikkevareforeningen som åpnet sitt årsmøte i Bergen nylig.
Dette er formålet med utredninga
- Å få en EØS-rettslig vurdering av hvordan det kan åpnes for salg av alkoholholdig drikk som inneholder over 4,7 volumprosent alkohol direkte fra småskala-produsenter, samtidig som Vinmonopolordningen kan opprettholdes for salg av øvrige alkoholdrikker over 4,7 volumprosent som i dag.
- Det skal utredes hvordan det etter EØS-avtalens art. 16 og ev. andre relevante bestemmelser, er mulig å tillate salg av alkoholholdig drikk som inneholder over 4,7 volumprosent alkohol direkte fra nisjeprodusenter til forbrukere (en parallell salgskanal for utvalgte produkter), uten at dette for øvrig vil kreve endringer i, eller svekke dagens monopolordning.
- Med ”salg fra nisjeprodusent” forstås i utgangspunktet ”salg ved eget produksjonssted av egenprodusert alkohol som del av stedets helhetlige karakter og salgstilbud”, jf. også alkohollovens § 1-7a som regulerer slikt salg av produkter med høyst 4,7 volumprosent alkohol. Utreder skal synliggjøre om det er andre avgrensinger/definisjoner av produsent/produkt som er av betydning for om et slikt salg kan skje, se også neste kulepunkt.
- Det skal utredes om det kan fastsettes vilkår knyttet til salg fra nisjeprodusenter som medfører at alkoholdrikkene kan selges utenfor monopolet, og i så fall hvilke vilkår. Det skal vurderes om bl.a. følgende momenter er relevante i vurderingen: - Kvantitative begrensninger på salget - Egenproduserte innsatsvarer brukes i produksjonen av den alkoholholdige drikken - Produksjonsvolum - Produksjonsstedet selger alkoholholdig drikk som en del av en totalopplevelse for eksempel reiseliv, kultur, opplevelsesbasert turisme eller annen lignende opplevelsestjeneste - Produksjonssted knyttet til gårdsdrift/landbruksproduksjon
- Dersom utrederen ser andre momenter av betydning for problemstillingen ber vi om at disse også utredes.
- I tillegg utredes om en ordning hvor Vinmonopolet på produksjonsstedet står ansvarlig for salget av nisjeprodusentenes alkoholholdige drikker vil være i tråd med EØS-regelverkets krav til monopoler. Hvilke krav vil i så fall gjelde for slike utsalg?
- Dersom det oppstår uklarheter knyttet til mandatet underveis i utredningen, skal Helse- og omsorgsdepartementet kontaktes for nærmere avklaring.