Kumadrass med vekt
Kumadrass med vekt

Smarte kumadrasser

På Agromek lanseres to nye typer kumadrasser. Den ene har innebygd vekt. Den andre er høyere foran enn bak, samtidig som den har skrå bakkant.

Publisert

Kumadrass med innebygd vekt.

Kumadrassene har eksistert en stund uten de store, revolusjonerende forandringene. Nå er tida inne for å ta madrassene ett skritt videre.

Registrerer vekt og valg av bås

Staldmæglerne AS presenterer en intelligent madrass med innebygde sensorer som registrerer og måler trykket på underlaget. Impulsene omsettes til elektriske signaler som videresendes til en PC, nettbrett eller smarttelefon som data. Et software-program behandler de innkomne dataene og systemet kan gi informasjon om vekt, bruken av de ulike sengebåsene og eventuelt gjenkjennelse av det enkelte dyr. Madrassen kan monteres i hele fjøset, i deler av det eller på båsnivå. Madrassene leveres både som vanlige kumadrasser og som vannsenger.

Ved hjelp av systemet kan du følge kyrnes vekt i en periode og studere bruken av liggebåsene. Er det noen båser som er mer populære enn andre og er den noen som velges bort?

Skråmadrass som skåner kuas kropp

Madrassen fra Cow-Welfare AS består av en kileformet latekskjerne som er høyere i framenden enn i bakenden og med ulik hardhet i de to sonene. Den øverste delen av madrassen, som altså er høyest, skal minske belastningen på knærne når kua legger seg ned, den bakre delen skal sikre at kuas bakparti ligger bløtt. I tillegg er madrassen utført med skråkant i bakkant, som skal gjøre den lettere å reingjøre.

En annen fordel med skråmadrassen er at du kan støpe båsgolvet vannrett med flytebetong uten å måtte nivellere ut for fall. Det sparer du penger og tid på, hevder produsenten.

Begge madrasstypene er klassifisert som trestjerners Europanyhet av Agromek-juryen.

Kanskje ikke så lett å få et inntrykk av den skrånende kumadrassen på dette bildet.