Setesdal i Agder

Landbruket i Aust-Agder – utrydningstruet?

Bare to prosent av arealet i Aust-Agder er jordbruksareal. Fylket har mindre driftsenheter (170 dekar) enn landsgjennomsnittet (230 dekar) og er blant dem med mest leiejord (60 prosent).

Publisert

Illustrasjonsbildet fra Aust-Agder viser leder for "Mjølk i Aust-Agder-prosjektet" (2011), Sigbjørn Haslemo (t.h.), og mjjølkebonde Olav Håland i Arendal. Foto: Håvard Dale, Tine

Det er Arealbarometeret fra Skog og landskap som viser at to prosent av arealet i Aust-Agder er jordbruksareal. Jordbruksarealet er fragmentert og en del ligger i bynære strøk og er utsatt for nedbygging.

All landbruksjord under lupa

Arealbarometeret fra Skog og landskap viser arealressursene i fylket og hva de brukes til og hvordan landbruket har endra seg. I samarbeid med Landbruks- og matdepartementet vil Skog og landskap i løpet av sommeren publisere arealbarometre for samtlige fylker. Foreløpig er seks fylker presentert. De øvrige følger på rad og rekke fram til 5. august, h vor Finnmark avslutter ballet.

Grovfôr dominerer

På drøyt 75 prosent av jordbruksarealet i drift i Aust-Agder er det grovfôr, mens drøyt 12 prosent brukes til innmarksbeite og 8 prosent til korn. Arealet til grovfôrproduksjon og innmarksbeite har økt noe de siste 10 årene. De andre produksjonene har hatt en nedgang i samme periode.

Små bruk og mye leiejord

- De siste ti årene har areal per foretak økt med over en tredjedel. Gjennomsnittlig bruksstørrelse i Aust-Agder er nå på ca. 170 dekar, bortimot 60 dekar mindre enn gjennomsnittet for landet, sier Tore Haugum, landbruksdirektør ved Fylkesmannen i Aust-Agder. Andelen leiejord er blant de høyeste i landet, på om lag 60 prosent. Jordbruket i fylket har arronderingsmessige utfordringer som skyldes både teigstørrelse og inndeling.

Byene truer landbruksjorda

Kystnære strøk av Aust-Agder har gode klimatiske forhold og verdifulle arealer som er godt egnet til tidligproduksjon av potet, grønnsaker og bær. En del av disse arealene ligger i bynære strøk og er viktig å verne mot nedbygging, avslutter Haugum.

Det meste er fulldyrka

Det aller meste av jordbruksarealet i Aust-Agder er det som kalles fulldyrka jord. Fulldyrka jord er arealer som er dyrka til vanlig pløyedybde, og som kan brukes til åkervekster og eng, og som kan fornyes ved pløying, forklarer Jostein Frydenlund, seksjonsleder ved Skog og landskap på Ås. Frydenlund har hatt ansvaret for utviklingen av det nye Arealbarometeret.

Når presenteres fylket ditt?

Nedenfor ser du publiseringsplanen for Arealbarometeret.

Østfold" 1. juli Telemark15. juli Sør-Trøndelag28. juli
Akershus2. juli Aust-Agder16. juli Nord-Trøndelag30. juli
Oslo3. juli Vest-Agder18. juli Nordland31. juli
Hedmark7. juli Rogaland21. juli Troms4. august
Oppland8. juli Hordaland22. juli Finnmark5. august
Buskerud10. juli Sogn og Fjordane24. juli
Vestfold11. juli Møre og Romsdal25. juli

Se arealbarometret for alle fylkene brutt ned på kommunenivå

"
Powered by Labrador CMS