Bonde og rådgiver

Gode råd ga billigere fôr og mer mjølk

Nærbø-bonden Asgeir Pollestad hyra inn fôringsrådgiver Anja Våg Skjold fra Topp Team Fôring. Et halvt år seinere: 10 kroner billigere daglig fôrrasjon per ku og fire kilo mer mjølk.

Publisert

Tillit er svært viktig i forholdet mellom bonde og rådgiver, understreker Anja Våg Skjold og Asgeir Pollestad. Foto: Tine rådgiving

I dag angrer ikke Pollestad på investeringa i 40 timers rådgiving fra Anja Våg Skjold i Topp Team Fôring, ei spesialgruppe innen mjølkeproduksjon og fôringsrådgiving i regi av Tine rådgiving.

Feite kyr er dårlig butikk

-I starten må det investeres nok tid slik at begge parter får en felles forståelse av situasjonen og forbedringsområdene. Rådgiveren har vært innom jevnlig for å observere hold og vurdere fôrblanding og regne ut fôreffektiviteten. Ut fra beregningene så langt sparer Pollestad 10 kroner pr ku pr dag i rimeligere fôrrasjon. I tillegg har ytelsen økt med over 4 kg EKM (energikorrigert mjølk) og ligger nå på rundt 31 kg mjølk pr ku og dag. Kyrnes hold er også noe som følges tett opp. Feite kyr bidrar dårlig økonomisk, avleiring av fett er lite energieffektivt og feite kyr produserer mindre mjølk og har større utfordringer med produksjonssjukdommer og nedsatt fruktbarhet, skriver fagspesialist for fôring Erik Brodshaug på hjemmesidene til Tine rådgiving.

Alle trenger en sparringpartner

-Det viktigste og det som er mest nytt er at rådgiveren kjenner situasjonen og dyra mine veldig godt. Anja følger også med besetningsstyringssystemet mitt hjemmefra, ved å kople seg opp via internett. Kravene til mjølkeprodusentene bare øker og vi må beherske mange fagfelt for å lykkes. Jeg tror mange med meg vil tjene på å etablere et team med dyktige rådgivere rundt seg som hele tiden kan utfordre og være naturlige sparringspartnere i en hektisk hverdag, hvor krevende beslutninger må tas raskt, sier Pollestad.

Endring er blitt det normale

Den siste tiden har vist at utviklingen skjer i økende tempo og at endring blir det normale og ikke noe som skjer i en begrenset periode i løpet av karrieren som mjølkeprodusent. Vi ser en økende tendens til polarisering mellom mjølkeprodusentene og behovet for rådgiving følger samme mønster, fortsetter Brodshaug.

Føler seg ikke underlegen

-Det fine med Anja er at hun er spesialist på å jobbe med fôringsrådgiving i større besetninger med melkerobot som hos meg. Jeg innser, uten at det føles som noe nederlag, at det ville være umulig for meg å skaffe meg den samme kunnskapsbasen og erfaringen som Anja opparbeider seg gjennom daglig kontakt med mange produsenter med ulike utfordringer og løsninger. Fôringsrådgiving handler ikke bare om å få en ny fôrplan men like mye om å motivere meg til å endre rutiner og faktisk gjennomføre det vi har blitt enige om. Slik har det nok ikke alltid vært tidligere, innrømmer Pollestad.

Flere eksperter i bakhand

Også nøkkelrådgiver Kjersti Nærum hos Tine rådgiving holdes løpende orientert om situasjonen og prosessen rundt fôringsrådgivinga hos Pollestad. Dersom det skulle dukke opp utfordringer som ikke er naturlige oppgaver for fôringsekspert Anja å ta tak i, sørger Kjersti for å hente inn andre spesialister som kan bidra i rådgivingsteamet.

Powered by Labrador CMS