Fendt forside
Fendt forside

Fendt med ny stor-serie

Mandag ble ryktene om den nye storserien til Fendt endelig offisielt bekreftet. Det skjedde på pressevisning av prototypen Fendt 1050 Vario.

Publisert Sist oppdatert

Det var stor interesse for Fendts nye toppserie, Fendt 1000 Vario, under lanseringen på Neuschwanstein slott i Tyskland. Foto: Sesselja Bigseth

Fendt 1000 Vario-serien vil komme i fire modeller, som spenner fra 380 til 500 hestekrefter: Fendt 1038 Vario, Fendt 1042 Vario, Fendt 1046 Vario og toppmodellen Fendt 1050 Vario. Fendt vil legge seg på tre nivåer fra 500-serien og oppover – Power, Profi og Profi Plus – så også for 1000-serien.

Istedenfor å gå for en lengre 7-sylindret AGCO-motor, har Fendt valgt en 12,4 liter sekssylindret MAN-motor til den nye storserien. Sannsynligvis er denne valgt for å kunne holde størrelsen, og dermed vekten, på traktorene nede. Egenvekten vil ligge på 14 tonn, og traktorene får en makshøyde på 3,6 meter.

Traktorene har to hydrauliske kretser med to uavhengige stempelpumper for å sikre at du til enhver tid har korrekt trykk og mengde. Oljene for transmisjon og hydraulikk er holdt separat, noe som gjør det mulig å bruke biohydraulisk olje i selve hydraulikken for de som ønsker det.

Ny hytte

Fendt 1050 Vario Profi Plus. Foto: Sesselja Bigseth

Fendt 1000-serien har blokk-konstruksjon og uavhengig fjæring på forakslene. Traktorene får en toppfart på 40, 50 eller 60 km/t, tilpasset etter reglene i det enkelte land hvor de skal selges i.

Logoen skjuler et kamera for lettere kobling av frontredskaper.

Hytta bygger på x5-hytta som vi kjenner fra 800- og 900-seriene, men har fått en full redesign og et nytt navn x5 S. Journalistene fikk ikke tilgang til hytta under pressevisningen, men i følge informasjonen som ble gitt, skal endringene blant annet bestå i bedre air condition, større kjøleplass for mat og drikke, flere dokumentholdere for nødvendige papirer, bredere dør, og ekstra stikkontakter. I tillegg er det i logoen på panseret plassert et kamera som skal gjøre det lettere å koble til redskap i front.

Vises på nytt i augustFendt er fremdeles noe tilbakeholden med informasjonen rundt 1000-serien, men så er serien heller ikke ventet i kommersiell produksjon før til høsten neste år. Men den nysgjerrige trenger ikke vente så lenge med å få se stortraktoren i aksjon.

Allerede under Fendts feltdager i slutten av august kan kunder få se Fendt 1050 Profi Plus i sving på jordene i Wadenbrunn. Men ikke vent å få komme altfor nært storkaren. Ryktene skal nemlig ha det til at det bare blir anledning til å beundre mastodonten fra avstand. Etter Wadenbrunn blir Fendt 1000 Vario visstnok ikke å se før neste års Agritechnica.

Ny 300- og 700-serierPå pressekonferansen ble Fendt 1000 Vario lansert som en standardtraktor for tungt arbeid. Nå blir Fendt 1000 Vario neppe noen standardtraktor i Norge, men Fendt-ansvarlig i Norge, Jørgen Skjelin, tror likevel det vil gå en og annen traktor når serien kommer på markedet om halvannet år. Han er imidlertid mer spent på typegodkjenningen når den tid kommer.

I tillegg til den nye Fendt 1000 Vario-serien, har Fendt også totalt redesignet 300-serien med ny hytte samt oppdatert hele 700-serien med partikkelfilter, slik at de er i tråd med de nye utslippskravene som trer i kraft fra neste år. De kan du lese mer om i neste nummer av Bedre Gardsdrift.

Fendt 1050 Vario Profi Plus. Foto: Sesselja Bigseth

Fendt 1050 Vario Profi Plus. Foto: Sesselja Bigseth