Bygde hønsehus med redskapskjeller
Kolbjørn Frøseth skulle opprinnelig bygge hønsehus og redskapslager ved side av hverandre. Han endte i stedet med å bygge det ene oppå det andre.
Kolbjørn Frøseth holder til på Byneset i Trondhei, og han hadde planene klare. Han skulle reise et hønsehus med plass til 7500 høns nærmest tunet, og bortenfor der igjen skulle han sette opp et redskapslager med verkstedplass.
Men da han en dag, sammen med naboen, sto og så utover tomta, innså han at det slett ikke var nødvendig å beslaglegge så mye areal til bygningsmasser. Han bestemte seg derfor for å bygge hønsehus med kjeller.
– Det var både for å få utnyttet arealet og for å skape et riktig proporsjonert og harmonisk bygg. I tillegg fikk vi utnytta jordvarmen slik at vi fikk et varmt verksted, sier Kolbjørn.
Skrinla utleie
Ettersom betong er noe dyrere enn reisverk ble kostnadene noe høyere med denne løsningen, men Kolbjørn synes likevel ikke det ble så voldsomt mye dyrere. Det var viktig for ham i driftsplan at kostnadene ble fordelt riktig mellom eggproduksjon og kornproduksjon. I en alternativ driftsplan var det også regnet med ekstern utleie av noe av arealet, men det ble skrinlagt.
Funksjonell plass
Betongentreprenøren B. Vangstad som bisto i arbeidet var løsningsorienterte, og de fikk en funksjonell kjeller ut av det. I tillegg til verkstedet har han i kjelleren god plass til å lagre både traktorer, tresker og andre maskiner når de ikke er i bruk.
Konstruksjonen har dessuten en annen fordel.
– Hønsemøkka går rett i kjelleren og ned i et eget møkkarom. Det gjør det mye lettere enn om jeg skulle kjøre den ut. Og så tror jeg hønene er litt stolt over og bo ”litt opp i etasjene ”, det kakles i hvert fall om det der inne, sier Kolbjørn.